Kinda på plats 40 i solcellstoppen

Med en effekt av installerade solceller per kommuninvånare hamnar Kinda med 22,8 watt per kommuninvånare på plats 40 genom Energimyndigheten undersökning av Sveriges kommuner.

Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige. Foto: Ellinor Harrysson (arkiv)

Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige. Foto: Ellinor Harrysson (arkiv)

Foto:

Kinda2017-07-20 10:00

I en ny undersökning angående solcellernas utbredning i landet har man jämfört effekten av de installerade solcellerna med antalet kommuninvånare. Här visar det sig att Kinda kommer in på en 40 plats med 22,8 watt per kommuninvånare.

Börjar ta fart

 Ydre intar platsen under Kinda med 22,6 watt medan Åtvidaberg hamnar på plats 53 med 19,2 watt per kommuninvånare.

Statistiken har sammanställts av Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi, den baseras på anläggningar som är registrerade i det så kallade elcertifikatsystemet.

Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige, både bland företag och privatpersoner. För våra invånare i Kinda, Ydre och Åtvidaberg innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, kundgjorde Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, i en skrivelse.

Minskade kostnade

 Kommunerna rankas av vilka som får mest el från solceller. Listan toppas av Ödeshög följt av Vadstena, Varberg och Boxholm som alla har över 60 W per invånare. I hela landet är genomsnittet 10,7 W, en tredubbling av kapaciteten sedan december 2014.

Elproduktionen från solceller utgör i dag cirka 0,1 procent av Sveriges totala produktion. Priserna på solceller har minskat kraftigt de senaste åren och installationstakten har ökat. Genomsnittskostnaden för att installera ett eget solcellssystem på taket har sjunkit med 75 procent mellan 2010 och 2016.

Kapaciteten ökat

För att solelen ska kunna utgöra en större del av Sveriges energimix är det viktigt att arbetet med att förenkla lagstiftningen fortsätter. Vi ser gärna att ett sol-rotavdrag införs istället för dagens solcellsstöd samt att reglerna kring bygglov för solenergianläggningar förenklas, förklarade Johan Lindahl på Svensk Solenergi i samband med undersökningens resultat.

I Kinda har den totala kapaciteten i elcertifikatsystem ökat från 52 kilowatt i slutet av 2014 till 225 kilowatt idag. I Ydre ser motsvarande siffror ut från 0 kilowatt till 83 kilowatt, för Åtvidabers del har de gått från 69 kilowatt till 223 kilowatt.

Tvååker i topp

Sett till totalt installerad effekt hamnar exempelvis Kinda på plats 117. Högst kapacitet har Linköping följt av Stockholm och Varberg som har Sveriges hittills största solcellspark, Solsidan, utanför Tvååker.

Solceller är ett bra exempel på den pågående omställningen inom energisektorn och hur privatpersoner kan producera sin egen förnybara el. Exempelvis räcker ungefär 15 kvadratmeter på garagetaket för att producera lika mycket el som en elbil behöver för att köra 1 500 mil, meddelade Olle Johansson, vd för Power Circle.

Solcellseffekten är högre

Solcellstoppen baseras på siffror från Energimyndigheten över solcellsanläggningar inom elcertifikatsystemet i juni i år. Effekten i det aktuella systemet är de mest kompletta siffrorna som finns över installerade solceller i landet. Totalt är dock den installerade solcellseffekten högre då alla solcellsägare inte är registrerade för elcertifikat.

Uppgifterna är hämtade från Fossilfritt Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om