Kinda pekas ut som särskilt drabbat: "Drabbades tidigt"

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har pekat ut de 40 värst drabbade kommunerna i Sverige när det kommer till dödsfall på äldreboenden. På listan återfanns Kinda.

Kinda är enligt IVO en av 40 kommuner som är särskilt drabbade när det kommer till dödsfall på äldreboenden. "Vi drabbades av smitta tidigt", säger vård- och omsorgschefen i Kinda Ida Björkman.

Kinda är enligt IVO en av 40 kommuner som är särskilt drabbade när det kommer till dödsfall på äldreboenden. "Vi drabbades av smitta tidigt", säger vård- och omsorgschefen i Kinda Ida Björkman.

Foto: Stefan Hörberg/Dennis Petersson/bildmontage

Kinda2020-07-22 14:00

Myndigheten analyserar löpande, i uppdrag av regeringen, covid19-relaterad statistik från hela landet. Vid en presskonferens i slutet av juni konstaterade IVO att 40 kommuner i landet stod för 67 procent av alla dödsfall på särskilda boenden. Dessa kommuner, varav Kinda var en, stack också ut då de hade störst antal dödsfall i förhållande till antalet boendeplatser i kommunen. I Kinda är boendeplatserna cirka 120 stycken.

– Det här är ingen statisk lista och man måste ta hänsyn till samhällsspridningen och andra faktorer men det är en indikation på att vi borde gå in och granska kommunen närmare, förklarar Ina Caesar, samordnare av regeringsuppdraget.

undefined
Äldreboendet Västerliden i Rimforsa är ett av cirka 90 särskilda boenden i Sverige som just nu extragranskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Enligt Socialstyrelsens statistik har åtta personer, hemmahörande i Kinda, avlidit i covid-19. Hur många av dödsfallen som skett inom kommunens verksamheter är fortfarande sekretess.

– Jag kommenterar det inte närmare än att det har förekommit dödsfall på våra särskilda boenden, säger vård- och omsorgsförvaltningens chef Ida Björkman och fortsätter:

– Huruvida vi sticker ut i förhållande till andra vill jag inte kommentera, statistiken får tala sitt språk. Vi avvaktar de tillsyner som görs av IVO och är glada att det hittills inte framkommit några brister och missförhållanden.

Upplever du att Kinda är särskilt drabbat?

– Jag upplever att vi drabbades av smitta, och således också dödsfall, tidigt. Nu har vi varit fria från smitta under en lång tid, avslutar Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!