Kinda rasar på listan över företagsklimat

Kinda tappar hela 90 platser i Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner. Även Ydre tappar - men är fortfarande i länstopp.

Kinda tappar rejält på Svenskt Näringslivs lista över företagsklimatet i svenska kommuner.

Kinda tappar rejält på Svenskt Näringslivs lista över företagsklimatet i svenska kommuner.

Foto: Dennis Petersson/arkiv

Kinda2020-09-23 15:38

Svenskt Näringsliv presenterar årligen attitydundersökningen "Lokalt företagsklimat", baserad på enkätfrågor till företagen våren 2020.

För Kinda är det dyster läsning. Kommunen rasar från plats 160 i fjol till plats 250 i år på listan över landets 290 kommuner. 

Även den långsiktiga trenden är nedåtgående. Med undantag från ett litet hack uppåt förra året har det pekat utför i stort sett varje år sedan 2013 då kommunen hamnade på 75:e plats.

Allra sämst betyg får kommunen av företagen i kategorierna "Service och bemötande", "Kommunens upphandling" samt "Mobilnät och bredband".

– Det här är ju inget man är stolt över. Men jag tror att vi har ganska god koll på varför vi har tappat. Vi har haft en bra dialog men inte känt att vi riktigt gått i takt med näringslivet. Mycket av kritiken handlar om handläggningstider och myndighetsutövning, säger Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S).

Hur ska ni bli bättre?

 – Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde togs ett beslut om att sätta samman en grupp som ska jobba med just de här frågorna. Det blir en workshop redan 19 oktober.

För Ydre är situationen annorlunda. Kommunen tappar visserligen 4 placeringar från i fjol men är 29:a och med det bäst i Östergötland.

Mobilnät och bredband får visserligen även här underkänt. Å andra sidan får kommunen toppbetyg i kategorier som "Konkurrens från kommunen", "Kommunens upphandling" samt tjänstemäns och politikers attityder till förretagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!