Kinda säger ja till sjölagring

Kommunstyrelsens arbetsutskott säger ett enigt ja till sjölagring av timmer i Kisasjön. Det är dock länsstyrelsen som fattar det slutgiltiga beslutet och det kommer troligen att dröja till i vecka nio.

Kinda2005-02-17 07:34

I onsdags diskuterades timmerlagring i Kisasjön på kommunstyrelsens arbetsutskott. På plats fanns representanter från både Södra och Swedish Tissue för att informera om sin syn på frågan samt kommunens egen konsult i ärendet.
- Det var en rejäl diskussion. Vi höll nog på i två timmar, berättar kommunalrådet Anders Ljung (c).
Till slut togs ändå beslut om yttrande till länsstyrelsen.
- Ja, vi är positiva till lagring, säger Ljung.

Enigt beslut
Enligt Ljung var beslutet helt enigt. Det betyder att det togs av Anders Ljung (c), Bo Flyme (m), Sven-Eric Andersson (kd), Tomas Lindgren (s) och Urban Eriksson (s). Ärendet kommer inte att föras upp till kommunstyrelsens eftersom det anses för brådskande.
Vad är huvudargumentet för ert ställningstagande?
- Det är ju en nationell katastrof och då menar vi att också vi måste bidra med vårt strå till stacken, säger Anders Ljung.

Stormens skador
Bakgrunden är förstås den stora stormen i början av januari som enligt beräkningar skadade omkring 75 miljoner kubikmeter skog i Götaland.
Redan den 20 januari kom Södra Timber in med sin anmälan om timmerlagring i Kisasjön.
Företaget vill lagra 300 000 kubikmeter timmer till och med år 2008, en timmermängd som är nästan det dubbla mot när det lagrades som mest i sjön på 70-talet.
De stora invändningarna mot lagringen har rört miljöaspekterna. Det gäller själva sjön men även Storån och Åsunden nedströms Kisasjön. Inte minst har farhågor för den unika öringsstammen och för vattentäkten i Rimforsa framförts.
Södra Timber har å sin sida hävdat att ett nej till lagring kan innebära nedläggning av hela Kindasågen när det i ett senare skede blir råvarubrist. Det skulle innebära att cirka 130 personer mister sina arbeten.
Ärendet ligger just nu hos länsstyrelsen.
Där har man begärt in kompletterande uppgifter om miljöaspekterna. Södra Timber skulle ha lämnat uppgifterna den 10 februari men har begärt förlängd tid.
- Efter vad vi hört kommer vi troligen inte att få uppgifterna innan helgen, säger miljöskyddshandläggare Elin Glavstedt på länsstyrelsen. Sen tar det cirka en vecka innan vi kan fatta beslut.
Då kommer ni inte att hinna fatta beslut nästa vecka?
- Nej, det gör vi inte.
Det betyder med andra ord att ett beslut troligen inte fattas förrän i början av mars. Då återstår att se om länsstyrelsen gör samma bedömning som kommunledningen i Kinda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om