– Klimatanpassningen hos Sveriges kommuner går alldeles för långsamt. Även om vissa kommuner är mer sårbara än andra, så kommer hela landet att drabbas av klimatförändringar. Beredskapen måste öka för exempelvis värmeböljor, jordskred och häftiga skyfall, säger Philip Thörn på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Stor variation
Det är för andra året som kartläggningen genomförs och den visar en svagt positiv trend gällande kommunernas klimatanpassningsarbete.
Det är dock stor variation i hur långt kommunerna kommit.
Stora kommuner har överlag kommit längre jämfört med små och medelstora kommuner, och kustkommuner har i högre utsträckning etablerat sitt klimatanpassningsarbete jämfört med inlandskommuner. Bland de små kommunerna hamnar Kinda på fjortonde plats.
– De klimatrelaterade skadorna är redan omfattande. Vi riskerar att få betydligt fler och dyra skador som drabbar enskilda försäkringstagare och samhället i stort om vi inte förbereder Sverige för extremare väder, säger Anna Rudérus på Svensk Försäkring.
Klimatanpassning
En majoritet av Sveriges kommuner jobbar med klimatanpassning men bristerna är fortfarande stora.
En dryg fjärdedel av kommunerna har exempelvis inte analyserat hur kommunen kan komma att påverkas av framtida klimatförändringar.
–Kommunerna spelar en avgörande roll i klimatanpassningen av Sverige. Även om det finns en medvetenhet hos kommunerna saknas det ofta en tydlig politisk förankring i klimatarbetet, vilket kan försvåra det långsiktiga arbetet, säger Philip Thörn.
Bland samtliga kommuner har Vänersborg fått högst poäng följt av Uppsala och Lomma.
Förra året kom Kinda på plats 81.
I år halkade man ner till 96:e plats.