Kinda-Ydre Sparbank i topp bland östgötabanker

Vilken är den mest solida banken i Östergötland? Rätt svar: Kinda-Ydre Sparbank. Den lokala och fristående sparbanken har drygt fyra gånger högre soliditet än vad storbankerna har.

Kinda-Ydre Sparbanks vd är mycket stolt över att vara i topp i Östergötland. Foto: Lars-Göran Bexell

Kinda-Ydre Sparbanks vd är mycket stolt över att vara i topp i Östergötland. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-06-13 15:43

– Det innebär långsiktig trygghet för våra kunder. Vi har ekonomiska muskler att fortsätta utveckla den lokala marknaden, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

Kinda-Ydre Sparbank har efter sitt jubileumsår 2016 fått anledning att fortsätta fira. Detta efter att analysbolaget Westnova Managemant presenterat sin årliga mätning av soliditeten i svenska banker.

I Sverige finns 89 svenska banker, bankaktiebolag, medlemsbanker och sparbanker, med tillstånd av Finansinspektionen att bedriva bankverksamhet. Årets mätning av bankernas soliditet per den sista december 2016 visar en sammanlagd soliditet på 5,70 procent. Soliditet är ett mått på bankernas egna kapital i förhållande till balansräkningen. Ju mer eget kapital, desto mer motståndskraftig är banken vid kreditförluster.

Landets fristående sparbanker är små, men finansiellt starka. Av landets 20 mest solida banker är 18 sparbanker. Sparbanken Lidköping, Virserums Sparbank och Högsby Sparbank är de tre mest solida bankerna i landet.

Kinda-Ydre Sparbank kommer på en hedrande 12:e plats i Sverige. Sett till banker med bankkontor i Östergötland har Kinda-Ydre Sparbank allra högst soliditet med 23,55 procent. På andra plats i länet kommer Åtvidabergs Sparbank med en soliditet på 14,96 procent.

– Vi är mycket stolta och glada över att vara i topp i Östergötland. Kinda-Ydre Sparbank gjorde ett starkt resultat 2016, vilket ökade soliditeten ytterligare jämfört med förgående år. Att vi är finansiellt starka är bra för alla. Det innebär en styrka och trygghet för kunderna och för hela bygden. Vi är till för våra kunder och ingen annan, säger Johan Widerström.

– Det är extra roligt med den fortsatta kundtillströmning vi har över hela verksamhetsområdet, som omfattar Kinda, Ydre och Linköpings kommun, tillägger Johan Widerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om