Kindabekanting tar över JK-jobbet

Göran Lambertz kopplingar till Kisa är kända sedan tidigare. Men visste ni att hans efterträdare har ett sommarhus i Horn? Kinda-Posten har pratat dåtid, nutid - och utflyktstips med Anna Skarhed.

Den 7 december tar Anna Skarhed över som justitiekansler. När hon väl får semester åker hon och familjen gärna till Horn.

Den 7 december tar Anna Skarhed över som justitiekansler. När hon väl får semester åker hon och familjen gärna till Horn.

Foto:

Kinda2009-10-29 07:33


Den 8 oktober i år kom beskedet: Kisasonen Göran Lambertz byter jobb.
Från justitiekansler (JK).
Till justitieråd.
Men den här texten ska inte handla om Lambertz. Åtminstone inte i huvudsak. Istället läggs fokus på hans efterträdare - Linköpingstjejen Anna Skarhed.

Första kvinnan
För tillfället är 57-åringen ett av 16 justitieråd i Sverige (domare vid Högsta Domstolen).
Inte länge till, dock.
I början av december tar Skarhed över som justitiekansler. Hon blir därmed landets första kvinnliga JK.
Någonsin.
Sedan början av 1700-talet har runt 40 män haft den posten.
- Så det var väl på tiden med en kvinna. Det ska verkligen bli jätteroligt och spännande. Jag får ett stort ansvar, säger Anna Skarhed när Kinda-Posten ringer upp.
Hur blir det att efterträda Göran Lambertz?
- Det blir inte lätt, han har varit en skicklig och öppen JK. Just den öppenheten vill jag bibehålla i framtiden. Samtidigt ska jag göra det här på mitt sätt.
Lambertz och Skarhed har mycket gemensamt. Båda pluggade på Katedralskolan i Linköping, båda utbildade sig till jurister, båda bor i Uppsala, båda har kopplingar till Kinda?
Ja, listan kan göras lång.
- Göran och jag är goda vänner. Men rent yrkesmässigt har vi haft en del olika åsikter genom åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om