När Nyhetsbyrån Siren har sammanställt den skattesats som respektive kommun dras från invånarnas lön nästa år så är det endast i 20 procent av landets kommuner, som skattetrycket kunnat sänkas vid en jämförelse med 2000 års nivåer.
I Östergötland är det Linköping som sänkt sin kommunala skatt, i procent räknat, från 20,40 procent år 2000 till 20,20 procent år 2017. I Kinda har det varit en sänkning från 21,15 procent till 20,95 procent.
Om vi ser till hela landet så har skatten höjts som allra mest i Habo, Gnosjö och Hörby.
- Med tanke på att det varit en gynnsam period sett till befolkningsfördelningen så borde inte skatten ha behövt höjas i så många kommuner, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting.
Framför allt är det mindre kommuner som höjt skatten. Medan förortskommuner till storstäder legat stabilt eller till och med sänkt skattesatsen.
- Många mindre kommuner som tappar invånare höjer skatten för att slippa stänga skolor och dra ner på verksamheten. Förortskommuner däremot har ofta ett tillskott av befolkning i arbetsför ålder och kan därför sänka skatten, säger Annika Wallenskog till Nyhetsbyrån Siren.
60 kommuner har höjt skatten med mer än en procentenhet.