Kindaelever först ut med fondmästerskap

Värgårdsskolans elever i årskurs nio har under sex månader tävlat mot varandra i ett fondmästerskap. Under sista sträckan in mot mållinjen var det en spännande kamp om hundralappar.

Gustav Rydell samt Maja Rapley tog emot bankens vinstcheck på 9000 kronor. Foto: Morgan Karlsson

Gustav Rydell samt Maja Rapley tog emot bankens vinstcheck på 9000 kronor. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-04-11 10:34

Samtliga elever i årskurs nio på Värgårdsskolan i Kisa har under ett halvår tävlat klassvis mot varandra i Kinda-Ydre Sparbanks Fondmästerskap. 
Fondmästerskapet startades den 30 september 2016.

Varje klass i årskurs nio fick 100 000 fiktiva kronor att placera i max fem fonder, med minst 10 000 kronor i vardera.
De har under detta halvår tävlat om att nå de högsta summorna genom sina placeringar i fonderna. 
Enligt banken har eleverna deltagit med stort intresse och engagemang.

Placerings- och försäkringsspecialisten Jörgen Petersson, och bankrådgivaren/ungdomsansvarige Helén Andersson från Kinda-Ydre Sparbank har undervisat eleverna om hur fonder fungerar och hur man placerar pengar i dem på ett klokt och smart sätt.
– Detta projekt startades då vi ville stimulera samt få igång ungdomarnas tankar kring ett sparande. I stället för att stå i klassrummet och predika, så gjorde vi något kul med en verklig anknytning, förklarade Helén Andersson.
Bankens representanter har kunnat följa klassernas ekonomiska utveckling, och de har gjort återbesök i skolan för att fortsätta diskussionerna samt att klasserna under två tillfällen fick chans att byta fonder, om de vill.
Detta är första gången vi provar något sådant här, och det verkar tas emot positivt, enligt Andersson
Den klass som lyckats bäst med sina placeringar vinner 9000 kronor och klassen på andra plats 4000 kronor, att använda till att göra något roligt tillsammans för hela klassen.

De klasser som kommer trea och fyra har chans att vinna 1000 kronor vardera om de lyckats bättre än bankrådgivare/ungdomsansvarige Helén Andersson, som utmanat eleverna i fondmästerskapet.
Efter en hård kamp ända in på mållinjen har mästerskapet avgjorts och vinnarna korades i samlingslokalen Kuben på skolan.

Jörgen Petersson påbörjade dagen med att berätta om projektet och om kunskaperna eleverna nu kan bära med sig genom livet.
– Ni har nu bland annat använt er av finans-, råvaru- samt guldfonder, förklarade Petersson. Samtidigt har ni sysselsatt fondförvaltare över hela världen. Ni har lärt er mycket om fonder och dess risker, då de svänger otroligt mycket både plus och minus. Vidare har ni fått erfarenhet av trender, strategier, konjunkturer samt världsmarknaden i stort.
– Ni har även varit med att skapa historia, då ni är först ut med att genomgå detta fondmästerskap. Under en vecka lyckades klass 9c förvalta pengarna med 5,3 procentig ränteökning, informerade Petersson.
– Nu är det äntligen dags, nu kör vi igång, säger Jörgen Petersson och mötte jublet från de samlade eleverna.

Först visade han upp referens portföljen som Helén Andersson ansvarat över. 110 536 kronor visade den.
– På en fjärde plats och med en summa av 104 884 kronor, möter vi klass 9C, berättade Petersson.
– Tredje plats och med 108 912 kronor kom klass 9A. Med 110 225 kronor intog klass 9D en andra plats. Fondmästare 2017 blev klass 9B som därigenom tog hem första platsen och klassens fondsparande når 110 863 kronor.

– En kamp på några hundralappar ända in över mållinjen, avslutar Jörgen Petersson, innan klassrepresentanterna Gustav Rydell och Maja Rapley tog emot bankens vinstcheck på 9000 kronor.

Klass 9B på Värgårdsskolan i Kisa vann mästerskapet med ett fondinnehav av 110 863 kronor. Foto: Morgan Karlsson
Klass 9B på Värgårdsskolan i Kisa vann mästerskapet med ett fondinnehav av 110 863 kronor. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om