Medborgarförslaget som i Kinda kallas för Kindaförslaget finns bland annat på kommunens hemsida.
– Det finns för att det är en möjlighet att få in förslag. Politiker får in avrapportering på läget så man vet vilka som finns, säger Christer Segerstéen, (M), som är kommunstyrelsens ordförande.
– Vissa förslag får inte tillräckligt med röster men om förslaget är intressant kan politiker själv ta kontakt med vederbörande.
I Kinda kommun behöver man 100 röster på ett förslag för att den ska tas upp på den politiska agendan. I Linköping, med ett invånarantal på över 160 000, krävs det också 100 röster. Det var 2019 om beslutet togs att det ska vara 100 röster innan politikerna tar upp det på agendan.
Är inte 100 röster för många sett till befolkningsmängden?
– Till 10 000 invånare tycker jag att det är rimligt. Det är ingen orimlig gräns, säger Christer Segerstéen.
Segerstéen menar att administrationen är omfattande när medborgarna skickar in förslag. Att ha en gräns på 100 röster underlättar därför arbetet.
Amanda Östlund, kommunsekreterare, berättar mer i ett mail:
– Samtliga förslag, oavsett röster, som passerat 60 dagar presenteras för kommunstyrelsens presidieberedning. Kommunstyrelsens presidieberedning har då möjlighet att föra vidare förslag som har fått färre än 100 röster för beredning. Detta innebär att ett förslag fortfarande kan leda till politiska behandling, trots att 100 röster inte uppnåtts.