Kindagård hotas av stängning

Senast den 1 februari måste Kinda kommun presentera en handlingsplan för att förbättra arbetsmiljön på Kindagård. Annars hotar Arbetsmiljöverket med stängning av äldreboendet och ett vite på ett sexsiffrigt belopp.

Senast den 1 februari kräver Arbetsmiljöverket en plan för hur arbetsmiljön ska förbättras på Kindagård.

Senast den 1 februari kräver Arbetsmiljöverket en plan för hur arbetsmiljön ska förbättras på Kindagård.

Foto:

Kinda2004-10-05 06:16

Den 15 april gjorde Arbetsmiljöverket ett besök på Kindagård i Kisa. I inspektionsmeddelandet den 3 maj beskrevs en rad problem som måste åtgärdas. Det handlade om trånga badrum, sängars placering, övermöblering med mera.
Kinda kommun svarade den 31 augusti att man åtgärdat vissa brister, att frågan om ombyggnad inte är utredd och att man beräknar komma in med en handlingsplan den 31 oktober 2005.
I fredags kom svaret från Arbetsmiljöverket. Man är inte nöjda med åtgärderna och skriver: "Arbetsmiljöverket gör den bedömningen att Ni inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att undanröja bristerna i inspektionsmeddelandet. Myndigheten anser även att det är för lång tid att vänta till den 31 oktober 2005 med att inkomma med en handlingsplan avseende ombyggnation."

Brister kvarstår
Arbetsmiljöverket menar att en rad brister kvarstår:
? Trånga badrum/toalettrum.
? Höj- och sänkbara sängar saknas för vissa vårdtagare.
? Övermöblering i vissa lägenheter.
? Trånga passager, bland annat dörrar till både lägenheter och toaletter.
? Mobila toalettstolar fungerar inte som de ska.
? En tidsatt handlingsplan saknas.

Risk för arbetsskador
Totalt finns det enligt Arbetsmiljöverket uppenbara risker för belastningsskador hos personalen. Därför kräver man ett svar redan den 1 februari 2005. I svaret ska framkomma vad kommunen gjort på kort sikt men också finnas en tidsatt handlingsplan för långsiktiga åtgärder.
Om inte kommun lever upp till kraven hotar Arbetsmiljöverket med arbetsförbud på Kindagård, i praktiken en stängning av hela äldreboendet.
Vård- och omsorgschef Carolina Leijonram håller dock inte med om att det ser riktigt så illa ut som Arbetsmiljöverket skriver.
- Min uppfattning är att det mesta är åtgärdat utom det som kräver rena ombyggnationer. Kanske måste vi vara lite mer klara i våra svar.

Ny arbetsgrupp
När det gäller trånga toaletter och trånga passager finns det dock fortsatta problem, erkänner Leijonram. Därför har man tillsatt en arbetsgrupp som ska se över eventuellt kommande ombyggnationer.
Gruppen är ett slags motsvarighet till den grupp som jobbade fram Bergdalens äldreboende. Här finns representanter för ledningen, personal, pensionärs- och handikappsorganisationer och politiker.
Än så länge har gruppen bara haft ett möte, i slutet av september. Tanken var ju att i lugn och ro arbeta fram en plan till oktober nästa år. Men nu måste arbetet forceras till den 1 februari.

Vet inte när
När en ombyggnation kan bli aktuell kan inte Leijonram säga något om i nuläget.
- Vi vet ju inte ens om vi ska bygga om. Det beror ju på i vilket syfte vi ska använda Kindagård.
Om Kindagård ska fortsätta användas som särskilt boende så krävs omfattande ombyggnationer. Men om Kindagård i framtiden skulle bli ett "ordinärt" eget boende så ställs inte samma krav.
I dag finns 55 platser för särskilt boende på Kindagård. Men flera av platserna står redan i dag tomma, bland annat på enheten Labyrinten. Det är nödvändigt om det ska gå att bygga om.

Sista pusselbiten
I dag är redan Stångågården i Horn ombyggd enligt de nya arbetsmiljökraven. Ett nytt äldreboende håller på att byggas på Singelberget i Kisa och renoveringen av Västerliden i Rimforsa ska snart påbörjas. Kindagård är alltså den sista pusselbiten.
Är Kindagård en acceptabel arbetsplats i dag tycker du?
- Det beror på hur omvårdnadskrävande de är som bor där, säger Leijonram. Men en del arbetsplatser håller inte måttet. Det håller jag med Arbetsmiljöverket om.

Skynda på processen
Biträdande tillsynsinspektör Håkan Olsson, på Arbetsmiljöinspektionen i Linköping, är en av dem som handlagd Kindagård.
- Vi tycker att en handlingsplan som läggs fram först i oktober nästa år är för sent, säger han. Sen tar det ju ytterligare tid innan den förverkligas. Vi vill skynda på processen.

Vite kan utdömas
Nu måste Kinda kommun svara senast 1 februari. Därefter kan Arbetsmiljöverket besluta om arbetsförbud om man inte är nöjd. Förbudet kopplas oftast till ett vite som döms ut om inte åtgärder vidtagits inom en viss tidsram.
Enligt Olsson brukar åtminstone något vite dömas ut varje år i Östergötland/Södermanland. Det handlar oftast om summor på 100 000-500 000 kronor.
Så sent som i november 2003 hotade Arbetsmiljöverket med stängning och vite om inte kommunen tog beslut om renovering av Västerliden i Rimforsa.
Det fick till följd att kommunstyrelsen tog beslut om renovering bara ett par veckor senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om