Det är Alve Gustafsson, i Pro Kisa, som säger så. Vi har vid ett flertal tillfällen skrivit om att caféverksamheten vid Kindagård matsal och café har sagts upp till årsskiftet av kommunen. Och nu när det bara återstår ett par månader till verkställighet börjar ilskan och oron sprida sig alltmer.
-Jag menar det handlar om 200 000 kronor för driften av cafét, säger Anders Lindh, ordförande i styrelsen. Kostnaden för lokalerna har kommunen kvar ändå.
PRO i Kisa, och även SPF för den delen, har engagerat sig i ärendet. Men trots möten med först Kinda kommun, sedan socialnämnden och till slut Stiftelsen Kindahus så rycker igenbomningen av caféet allt närmare.
-Det är en stor anläggning, säger styrelseledamoten Kerstin Björk och den här verksamheten är så viktig, så det är nästan svårt att förklara.
Ingen respons
Det handlar enligt trion om en verksamhet som omfattar så mycket mer, än vad som framgår på "papperet".
-Så är det verkligen, fortsätter Alve Gustafsson. Vi i vår förening är för närvarande 415 medlemmar, vår systerförening SPF har också många medlemmar, samt PRO-föreningarna i Horn och Rimforsa. Alla ser vi med förtvivlan på vad som håller på att hända.
De menar att mötet med Kinda kommuns representanter kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen och Jimmy Bexell, chef Teknik och drift, inte gav mycket positiv respons. Lika tunt blev enligt PRO, mötet med den sociala myndigheten i form av Roger Rydström (S) och socialchef Joachim Samuelsson.
-Däremot fick vi medhåll i våra synpunkter vid mötet med Stiftelsen Kindahus och dess VD Jan Skarin och Roger Magnsson, ansvarig för marknad och uthyrning, säger Anders Lindh.
-Men det är klart, det ligger ju även i deras intresse att hyresgästerna ska trivas och ha det så bra som mlöjligt.
Hänger inte med
Och det är just detta som är poängen från Kisa PRO:s sida. Att man ska det så bra som möjligt.
Antalet äldre stiger i samhället. Många är idag aktiva på ett helt annat sätt än förr och fler ställer krav. Ofta helt nya krav.
-Det gäller att hänga med i tiden, fortsätter Kerstin Björk. Inte nog med att caféverksamheten ger jobb åt ett par personer, det blir också en viktig samlingsplats för såväl boende på servicehuset, som för anhöriga, besökande och för grannar.
-Ja, så är det, berättar Alve Gustafsson. Det är åtminstone tio till 15 personer som träffas i caféet varje förmiddag. De sitter och snackar och får sig till livs en viktig social gemenskap.
Gemensam aktion
De tre tycker således inte att responsen från kommunens sida har varit tillräcklig. Argumentet att det skulle spara 200 000 kronor i personalkostnader att stänga igen caféet, ekar lika ihåligt som lokalen kommer att göra efter nyår.
-Ja, eftersom dessa kostnader helt säkert kommer att återuppstå, fast i någon helt annan del av den kommunala verksamheten. Så viktigt terapeutiskt och socialt är det. och det är ju en försvinnande liten kostnad i det stora hela, säger Anders Lindh.
Försvinner det här så kommer människor att sitta ensamma och det är förödande. Det kommer att bli ökat tryck på hemtjänsten och ökad matdistribution och det kommer att drabba socialen i nästa steg.
Nu kommer Kisa Pro att gå vidare med saken genom att söka upp SPF och få till en gemensam aktion, liksom kommer de att förankra det stöd som redan finns från PRO-föreningarna i Horn och Rimforsa.
-Vi har även konkreta förslag till lösningar. Nu är inte de förankrade hos vederbörande, men jag vet att flera andra verksamheter inom kommunen skulle kunna starta nya samarbeten, där caféet i Kindagård blir en del. Och varför inte tala med kyrkan, tvärs över gatan, de har ett fint kök i församlingsgården, som kanske skulle kunna komma till nytta.
-Det vore verkligen hemskt främst för alla boende på Kindagård. Det har ju egna separata boende i lägenheter och eftersom det finns hissar i lokalerna, blir caféet en viktig träffpunkt för dem, utanför den egna lägenhetsdörren, avslutar Kerstin Björk.