Kindahus får punga ut med halv miljon

I Kinda kommun drivs det kommunala bostadsbolaget i form av en stiftelse. Det innebär rent formellt att Kinda kommun inte äger Stiftelsen Kindahus.
Trots detta tog nyligen kommunstyrelsen beslut att Kindahus varje år ska bege sig till Kommunhusets ekonomiavdelning, med en halv miljon i en påse.

Jan Skarin, VD Stiftelsen Kindahus. Foto: Alf Wesik

Jan Skarin, VD Stiftelsen Kindahus. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-08-24 10:00

Bakgrunden till det hela hittas i Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag som började gälla i januari 2011. Den lagen är helt okej och Lars Skarin som är VD på Kindahus har inget emot att den åberopas av kommunstyrelsen i Kinda.

-Det är till och med så att jag själv påpekat den för kommunledningen, men då inte fått någon nämnvärd reaktion, säger han till vår tidning. När den nu ändå behandlas av politikerna, så blir det ändå med en del frågetecken som följd.

Bakgrunden är den att privata fastighetsägare länge påpekat att kommunala bolag har en konkurrensfördel, genom att de kan uppta lån genom Kommuninvest och med kommunal borgen, till en betydligt lägre ränta än privata fastighetsbolag.

-Så långt är jag med i resonemanget. Och det råder ingen tvekan om att vi ska såväl ska behandlas lika, som göra rätt för oss.

Borgensavgift

Beslutet i kommunstyrelsen innebär att Stiftelsen Kindahus ska betala en så kallad "borgensavgift" på 0,33 procent till kommunen. Det är lika med ett snitt för bolagen i Östergötland och det ska motsvara skillnaden som kommunala bostadsbolag, får betala i ränta, jämfört med privata.

-För vår del handlar det om en låneskuld på totalt 180 miljoner kronor om Bergdala äldreboende ska räknas in, eller 135 miljoner om Bergdala inte räknas med. Avgiften skulle då bli antingen cirka 600 000 kronor per, eller 450 000 kronor per år.

Anledningen är att Bergdala ligger upptaget som ett separat lån, men det är ändå stiftelsens lån, som allt talar för att det är den högre siffran som kommer att tillämpas.

Redan idag betala Kindahus av borgensavgift på 0,10 procent, vilket motsvarar 135 000 kronor per år, eftersom Bergdalalånet inte finns med i den beräkningen.

Kommunstyrelens beslut har varit känt en tid och förhandlingar i frågan har redan upptagits mellan Stiftelsen Kindahus och hyresgästföreningen. Eftersom hyror är Kindahus enda inkomstkälla, hamnar den årliga avgiften till kommunen, på hyrorna, förr eller senare.

-Ja, i detta fallet hoppas vi att det ska bli senare, eftersom vi får tillfället har en bra ekonomi och av den anledningen kanske kan klara det inom befintlig ekonomi, åtminstone till största delen. Förhandlingar pågår, som sagt, säger Jan Skarin.

Lokal bank

Men trots att Jan Skarin är positiv till hela resonemanget med en likabehandling mellan kommunala och privata bolag, så är han inte ens med politikerna på alla punkter.

-Nej, dels handlar det om hur det ska räknas fram hur stor borgensavgiften ska vara, till en början ville politikerna att vi själva i stiftelsen, skulle vända oss även till de vanliga bankerna och fråga vilken ränta vi skulle få, och sedan själva betala in mellanskillnaden.

Men detta accepterade inte Kindahus ledning. Och därför har nu kommunstyrelsen ändrat och tagit ett annat beslut. För alla befintliga lån ska borgensavgiften vara 0,33 procent, och för nya lån som upptas ska kommunens ekonomichef själv bestämma borgensavgiften.

-Men det kan vi inte heller acceptera. Det säger vi nej till.

Lars Skarin menar att hela fördelen med att kunna låna med kommunal borgen i ryggen, därmed suddas ut. Och därmed suddas även likvärdighetsprincipen, mellan privata och kommunala bolag ut.

Men Lars Skarin, du som vd för Stiftelsen Kindahus, eftersom kommunens ekonomichef hädanefter har befogenheten att sudda ut skillnaderna, kanske det i framtiden kan vara aktuellt att istället uppta lånen hos någon annan bank, med möjligheter till upphandlingsförfarande? Kanske till och med någon bank med lokal representation?

-Absolut. Det kan mycket väl bli så, det skulle definitivt göra att vi som allmännyttan, slåss på precis samma villkor som vilket bostadsbolag som helst.

Oklarheter

Förr var det så att de allmännyttiga bostadsbolagen var så kallade "hyresledande". Det innebar att de kommunala bolagen inom SABO förhandlade med hyresgästföreningen, och de höjningar som beslutades blev också gällande för privata hyresvärdar.

-Men så är det inte längre. Stångåstaden tar 1830 kronor per kvadrat i de dyraste lägenheterna, samtidigt som Mannerssons fastigheter ligger på 2 500 kronor per kvm. Så, nej, det gäller inte längre.

Lars Skarin avslutar med att betona att han gärna ser sig behandlad lika som privata hyresvärdar, men att det ändå finns en rad oklarheter i det beslut som kommunstyrelsen nu tagit.

-Ett uppenbart frågetecken är den att vi rent formellt inte ägs av Kinda kommun. Vi är en stiftelse och ordet "stiftelse" finns överhuvudtaget inte med i skrivningen kring den nya lagen, som reglerar att borgensåtagandet inte blir ett otillåtet stöd till ett kommunalt bolag. Men vi är inget kommunalägt bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om