Kindamats temakväll fyllde åter lokalen

Den ideella föreningen KindaMat brukar lyckas att fånga upp publiken, så även under den sista temakvällen ”Aldrig försent, Förverkliga dina drömmar”.

Honungsprodukter från Skogenshonung.

Honungsprodukter från Skogenshonung.

Foto:

Kinda2017-10-07 11:00

På Kisa bibliotek samlades 50 besökare för att lyssna till de företagarna som var inbjudna av KindaMat och kvällens konferencier Carolina Ericsson.

Intressanta föreläsare

– Tanken är att väcka det intresset som en del bär på med att starta en egen verksamhet i mindre eller större omfattning. Kvällens inbjudna föreläsare kommer berätta om sina branscher och om hur de tog steget in i företagsvärlden, berättade arrangörerna.

Under kvällen fick besökarna lyssna till Gunnar Emanuelsson från Nääs Gårdsbryggeri där de brygger öl, Lena Gunnarsson från Stebbarps Gård hur hon testade sig fram med olika inriktningar innan det slutade med egenproducerad glass, för att kunna livnära sig på gården.

Lars Johansson presenterade sin verksamhet Skogenshonung, där det gick från fem bisamhällen till 150 samhällen under knappt 10 år, och hur man som honungsproducent sticker ut ur mängden för att hitta sin nisch.

Bageri på gård

Från Maspelösa kom Karin Lorin som driver Vedugnsbageriet. Lorin arbetade på SKL, fast lockades av något annat i livet. Hon läste om surdegsbakning på nätet och funderade vidare om det skulle kunna gå att driva ett bageri på en gård. Något som visade sig fungera.

Under fikastunden bjöds det bland annat på blåbärsdryck från MedUrs AB. Där Björn Boethius och Bibbi Saether tar vara på de nyttiga egenskaperna som finns i dessa bär.

Hemma restaurang

De flesta föreläsarna nämnde det tuffa regelverk som finns när det gäller matråvaror och drycker, fast också tjusningen med att arbeta hemma med det de gillar.

Under kvällen var även delarrangören Växtkraft Kinda och Nyföretagarcentrum med Ylva Wall och Eva Torell på plats, för att berätta vad de kan vara behjälpliga med för dem som går med tankarna att testa sina egna vingar inom företagsvärlden.

Ann-Sofi Johansson från Hargodlarna berättade att enligt regelverket finns möjligheten att testa en ”hemma restaurang” i sitt eget kök, helt lagligt utan några speciella krav.

– Det är godkänt, fast med en begränsning i antal tillfällen. För mer information och innan ni sätter det i verket, så bör ni prata med den som ansvarar för livsmedelsbestämmelser i kommunen, informerade Johansson.

Carolina Ericsson till vänster presenterade några av medlemmarna i KindaMat. Foto. Morgan Karlsson
Carolina Ericsson till vänster presenterade några av medlemmarna i KindaMat. Foto. Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om