Kindapartiet i malpåse

Nu är det formellt klart, det som i praktiken varit klart länge: Kindapartiet lägger av. Därmed är en 14-årig era över som inneburit både berg och dalar för partiet. Det började med en knall i valet 1988 och slutar nu med att partiet läggs i malpåse. Om påsen någonsin öppnas igen återstår att se. I dagens tidning berättar Göran Olsson om partiets 14 år på Kindas politiska himmel och stillsamma insomnande i veckan.

Göran Olsson ångrar inte åren i Kindapartiet. Och han utesluter inte en fortsättning i ett annat parti.

Göran Olsson ångrar inte åren i Kindapartiet. Och han utesluter inte en fortsättning i ett annat parti.

Foto:

Kinda2002-04-05 07:25

Efter 14 år drar sig Kindapartiet ur det politiska arbetet. Partiets gruppledare i kommunfullmäktige, Göran Olsson, summerar åren och funderar varför det gick som det gick.
- Ett problem har väl hela tiden varit att vi bestått av så många udda personer med olika åsikter.
De kom som ett yrväder, inte i april, men väl i september. Året var 1988 och det var bara tre veckor kvar till valet.
Göte Pettersson var mannen som drog igång det hela. Han hoppade av från moderaterna och började ringa runt för att skapa ett helt nytt politiskt parti. En som fick en signal var Göran Olsson i Mjölsefall.
I onsdagskväll, snart 14 år senare, var allt över. I alla fall för den här gången. Vid ett möte på kommunkontoret beslöts att lägga partiet i malpåse. Det vill säga det kvarstår som förening men kommer inte att driva något politiskt arbete under nästa mandatperiod. Göran Olsson berättar om mötet:
- Det var väl lite dystert till att börja med. Men sen kände vi nog en viss lättnad över att vi kommit till beslut. Både jag och Leif Lundin har aviserat att det var vår sista mandatperiod. Om det då inte fanns några andra att ta över så var det inte mycket att välja på.

Koalition med s

Han minns tillbaka till det första valet 1988. Partiet gjorde succé, blev Kindas tredje största parti och fick sju mandat i fullmäktige.
- Vi blev lite utfrysna. De andra gick i en teknisk valsamverkan för att hålla oss ute från nämnderna. Göte begärde proportionella val men de andra var eniga. Det ångrar de nog i dag.
Den stora profilfrågan 1988 var att stoppa avfallsförbränningsanläggningen i Kinda. Det lyckades 1989 och många trodde att partiet skulle försvinna. Men man fortsatte att gå framåt.
Vid valet 1994 fick Kindapartiet åtta mandat. Och nu hade de frostiga relationerna tinat upp. Socialdemokraterna och Kindapartiet blev koalitionspartners och styrde kommunen fram till 1998.
- Vi skrev avtal med socialdemokraterna där vi bestämde vilka frågor som vi skulle vara ense om. Majlis Johansson var ordförande i kommunstyrelsen och jag vice. Det fungerade mycket bra tycker jag. Majlis och jag trivdes bra ihop.

Back senaste valet

Vid valet 1998 backade partiet till fyra mandat. Delvis beroende på att antalet platser minskades från 49 till 39 men partiet backade även i relativa tal.
- Resultatet innebar att vi och socialdemokraterna skulle ha kunnat fortsatt regera med ett mandats övervikt, berättar Olsson. Men det mandatet hade Matz Ödgård och han ville inte samarbeta med socialdemokraterna utan började i stället förhandla med de borgerliga. Då ville inte Majlis regera med oss, det blev för osäkert, utan pratade ihop sig med centern i stället.

Varför gick det bakåt?

- Det ligger väl något i att vi tappade lite av vår identitet när vi gick ihop med socialdemokraterna. Vi var små jämfört med dem och kunde inte driva egna frågor. Många tycker ju vi ska vara obundna. Men jag minns att Göte Pettersson drev hårt att vi inte ska vara obundna. Då får vi ingen makt sa han. Enda chansen att få makt är att gå samman.

Vad har ni åstadkommit under åren?

- Jag tycker framför allt att vi varit en injektion i det politiska etablissemanget. Vi rörde om i grytan. Sen vartefter som åren gått har vi ju blivit mer vanliga politiker. Vi har inte varit så radikala som vi trodde vi var.

Hur skulle ni vara radikala?

- Vi skulle minsann inte vara som de vanliga partierna. Vi skulle prata som vanligt folk och våga driva frågor som gick emot de andra politikerna.
Frågan är hur många sådana frågor det blivit. Redan för att få stopp på avfallsförbränningsanläggningen på 80-talet var man tvungen att få med sig andra partier. Och samarbetet med socialdemokraterna innebar insikter om att visioner inte alltid är så lätta att realisera.

Nej tack till kd och m

Nu är det i alla fall slut för den här gången. Ett försök att få till ett valtekniskt samarbete med folkpartiet och miljöpartiet gick i stöpet.
Själv lämnar Olsson en öppning för fortsatt politiskt arbete. Inte i fullmäktige men kanske i någon nämnd. Han berättar att han hälsats välkommen till både folkpartiet, centern och socialdemokraterna. Och han är inte främmande för någon av dem.
- Däremot kommer jag inte att gå med i kristdemokraterna eller moderaterna, det är helt klart. Och inte heller Vänsterpartiet.

Ångrar du tiden med Kindapartiet?

- Absolut inte. Det var en ny upplevelse för mig och det har varit mycket intressant. Men nu känner jag mig ganska nöjd efter 14 år.

En sista träff med gänget. Fr v Bernt Vidbäck, Leif Lundin, Pia Tingvall med dottern Olivia, Nils-Erik Gustavsson, Göran Olsson och Annika Vidbäck.
En sista träff med gänget. Fr v Bernt Vidbäck, Leif Lundin, Pia Tingvall med dottern Olivia, Nils-Erik Gustavsson, Göran Olsson och Annika Vidbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om