Det är fyra lärosäten, närmare bestämt Kungliga tekniska högskolan och universiteten i Stockholm, Göteborg och Linköping, som gemensamt ligger bakom undervisningsverktyget. Med en personalstyrka på 50 lärarstudenter undervisas och handleds högstadie- och gymnasieelever runt om i Sverige. Under 2018 var Kinda en av tolv partnerkommuner, något de har varit de senaste tre åren.
– Även om vi inte har några siffror på det är jag övertygad om att den här tjänsten ger positiva effekter bland våra elever, antingen i form av högre betyg eller att de överhuvudtaget når målen, säger bildningsnämndens Tobias Jansson (KD) och förvaltningschef Eva Holm fortsätter:
– Alla elever ska ha möjlighet till samma hjälp, på det här sättet får de det, och det är jätteviktigt.
Under förra året startades sammanlagt 6 633 konversationer mellan elever och lärare via tjänsten Mattecoach, vilket resulterade i 5 448 timmars handledning. Flest samtal, i förhållande till antalet elever, startades i Kinda, som toppar listan över deltagande kommuner.
– Det här är inte längre bara nyhetens behag utan det är faktiskt en tjänst som våra elever tycker om att använda. Som kommun är vi bäst på att utnyttja den och jag är faktiskt lite stolt över att vi lyckas slå de andra kommunerna, säger förvaltningschef Holm och avslutar:
– Jag tror det ger våra elever en större trygghet när de arbetar med matematik, och att de får vara anonyma när de ber om hjälp är nog en fördel.