Åsa Dankis (tidigare Svensson) lämnade Kisa som 16-åring. Via bland annat Stockholm, Tokyo och Paris har hon hittat "hem" till Kindabygden.
Bor i Ekeby
2009 flyttade familjen till vackra Ekeby, mellan Horn och Hycklinge. Det är här som Åsa Dankis tillverkar sina praliner.
- Jag har alltid varit intresserad av choklad. Här om året gick jag en kurs i Nora, sen har det rullat på.
Har du något mål med chokladtillverkningen?
- Jag vill att mina praliner ska bli välkända i närområdet.
Olika smaker
Åsa Dankis är redan på god väg. I nuläget finns det några återförsäljare i trakten. Dessutom har hon anlitats i samband med bröllopsfester. En vanlig vecka tillverkas det runt 150 chokladpraliner i Ekeby.
- Kring jul och påsk ökar beställningarna. Det finns även planer på att börja med försäljning på nätet.
Smakmässigt är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Åsas sortiment består av lakrits, kaffe, viol, päron, whiskey, med mera.
Kindas första pralinör
Tanken dök upp för ett par år sen. Nu är Åsa Dankis kommunens första chokladpralinör.
Åsa Dankis är utbildad till både beteendevetare och tapetserare. Men numera står det chokladpralinör på visitkortet. Hon tillverkar praliner hemma på gården i Ekeby.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!