Kindas kommunalråd långt ned på listan

Kommunalrådet i Kinda, Anders Ljung, tillhör de kommunalråd som tjänst minst i Sverige. Det visar statistik som tidningen Dagens Samhälle tagit fram. Enligt den är Kinda sexa från botten i lönelistan, som toppas av kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad, Annika Billström. Hon tjänar 88 110 kronor, vilket kan jämras med Ljungs 29 033. - Jag visste att vi låg lågt i Kinda, men inte att den var så här låg, säger Anders Ljung, som ändå säger sig vara nöjd med sin lön.

Kinda2004-09-04 20:54

Det är tidningen Dagens Samhälle som gjort en sammanställning av kommunalrådslönerna i landets 290 kommuner. Föga överraskande toppas listan av kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad, Annika Billström, som kan kvittera ut 88 110 kronor varje månad.
Storstadskommunerna dominerar topplistan och efter Stockholms stad följer i tur och ordning Vellinge, Solna, Lidingö och Danderyd.
I andra änden av listan finns Perstorp, där kommunalrådet Arnold Arvidsson har en lön som på heltid motsvarar 25 483 kronor. Flera glesbygdskommuner finns med på listan över de kommunalråd som tjänar minst och på sjätte plats återfinns Kinda och Anders Ljung, som har en månadslön på 29 033 kronor.
- Jag visste ju att vi låg på den nedre halvan, men inte att vi var så här långt ned, kommenterar Anders Ljung.

Mycket övertid
Anders Ljung tog över som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande efter Majlis Johansson i samband med valet 2002.
- Inför valet räknades kommunalrådslönen upp med några tusenlappar, men sedan dess har lönen varit den samma.
Har du en rimlig lön tycker du?
- Jag klagar inte. Jag tror inte de som tjänar mer är lyckligare för det. I Kinda är jag välbetalad, men den här undersökningen visar ju att vi ligger lågt i en jämförelse med rikssnittet, säger Anders Ljung.
Kindas kommunalråd har ingen övertidsersättning för sitt jobb, som inte sällan hamnar en bra bit över de tänkta 40 arbetstimmarna i veckan.
- 40 timmar blir det sällan, snarare 60. 2002 hade jag ungefär 450 timmars övertid, men nu har man kanske lärt sig lite. Vet jag att det är ett möte på kvällstid så kanske jag börjar lite senare på morgonen, men det är klart det sker ju på bekostnad av tillgängligheten, säger Anders Ljung, som har mycket jobb just på kvällar och helger.

Sänkning aktuell
Enligt sammanställningen i Dagens Samhälle är Kinda och Härnösand de två kommuner i landet där politikernas löner sänks i år, men där var man lite tidigt ut.
- Vi har ju diskuterat en sänkning, men ännu är vi inte framme vid något beslut. Det som vi i majoriteten och tjänstemännen kommit fram till är att ta bort ersättningen till fullmäktigeledamöterna, men oppositionen föreslår en sänkning rakt över och det tror kan få svåra konsekvenser. Drar man ned arvodena för nämndordföranden, tror jag det kommer att bli mycket svårt att rekrytera personer till de posterna, säger Anders Ljung, som om oppositionens förslag går igenom kan få sin lön sänkt med 3 000 kronor i månaden.
Med tanke på undersökningen kanske det är läge att begära löneförhöjning istället?
- Ha,ha. Ja, det skulle det kanske vara, men jag är fullt nöjd med den lön jag har i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om