Kindas musikskola rankas lågt av Lärarförbundet

Kinda musikskola hamnar först på 245:e plats på en ranking av Sveriges musikskolor. En relativt hög avgift drar ner betyget. Men det beror på hur man räknar, påpekar musikledare Jörgen Olsson. I själva verket får många elever gratis undervisning i Kinda.

Kinda2009-04-23 06:41

Det är Lärarförbundet som presenterar rankingen över Sveriges musik- och kulturskolor. Statistiken är från 2007 och handlar om resurser till musikskolan och kostnader för den enskilde eleven.
Först har man tittat på medelavgiften för en plats på musikskolan. Där skiljer det sig mycket. Vissa kommuner, till exempel Luleå och Sundsvall, tar inte ut någon avgift alls. I andra ändan hamnar Lidingö där medelavgiften är 1 700 kronor.

Stor skillnad
Den andra statistiken handlar om resurser. Man har räknat ut hur mycket kommuner ger i kronor per invånare mellan sju och 15 år. Även här skiljer det sig mycket. Från Karlskoga som ger 6 925 kronor per barn. Till Heby som bara ger 128 kronor per barn.
Resultatet har blivit två rankingar som sedan slås samman. Lägst totalsumma blir "bästa musik- och kulturskola". I år är det Hällefors, i Örebro län, som både ger bra med resurser och har en låg avgift.

Lågt lokalt
På det lokala planer ser det mindre imponerande ut. Ydre hamnar på 142:a plats. Här får musikskolan bra med resurser (3 522 kronor per barn) men en relativt hög avgift (781 kronor) drar ner betyget.
Kinda hamnar först på 245:e plats. Även här är avgiften relativt hög (765 kronor) medan resurserna (1 984 kronor per barn) är ett ganska genomsnittligt värde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om