Kisabor störs av tung lastbilstrafik

Flera grannar till Shells nattöppna dieselanläggning vid Vimmerbyvägen i Kisa överklagade kommunens beslut om att tillåta verksamheten. De yrkade på att alla störande verksamheter på industriområdet skulle förbjudas. Nu, tre år senare, har länsstyrelsen fattat beslut om att avslå deras överklaganden.

Kinda2007-04-30 06:34

I överklagandet till länsstyrelsen våren 2004 skrev grannarna att verksamheten på fastigheterna Illern 1-4 i Kisa var mycket störande, och att den tilltog allt mer. De undrade bland annat om kommunen inte var skyldig att ingripa mot alla tomgångskörningar.
De pekade på att timmerbilar med släp och andra långtradare åkte in till området för tillfälliga besök eller omlastningar under dygnets alla timmar. Inte sällan kom det dessutom in bilar och släppte av containrar på marken, och att dessa dunsar regelmässigt väckte de närboende.
Bakgrunden var att kommunens miljö-, bygg- och räddningsnämnd (mbr) i januari 2004 fattat beslut om att en anmälan från Svenska Shell om försäljning på fastigheten Illern 2 inte skulle medföra någon annan åtgärd än att nämnden meddelade några råd och anvisningar om att bolaget genom skyltning skulle påminna sina kunder om tomgångsförbud för att minska risken för bullerstörningar.
I mars 2004 fattade mbr-nämnden även beslut om att grannarnas klagomål inte heller skulle medföra några andra åtgärder än de råd och anvisningar som meddelas i tillsynsbeslut till verksamhetsutövare och fastighetsägare på området, vilket bland annat innebar att lastning och lossning i området inte bör ske nattetid och att tomgångskörning bör undvikas.
Men i överklagandet till länsstyrelsen skrev grannarna att tomgångsförbudet i kommunen inte efterlevdes och att den nattöppna dieselanläggningen drog till sig en mängd onödig trafik med åtföljande bullerstörningar.
De klagande hänvisade också till att deras bostäder fanns där innan industriområdet kom till, och att det var svårt att göra sig fri från misstanken att kommunens befattningshavare tog ovidkommande hänsyn till gagn för dem som bedriver den mycket störande verksamheten.
De klagande yrkade på att verksamheterna skulle förbjudas, i andra hand att verksamheterna och det störande bullret förbjöds mellan 21 och 07 under veckans samtliga dagar.
Shell menade i sitt yttrande till länsstyrelsen att verksamheten vid anläggningen kan genera visst ljud av inbromsande lastbilar, och att detta ligger i sakens natur. Sådana störningar måste omgivningen tåla då fastigheterna ligger i närheten av ett industriområde.
Shell påpekade också att de vidtagit åtgärder genom att förbjuda tomgångskörning på anläggningen, och bolaget konstaterade att det under januari månad 2007 i snitt bara genomfördes 5,5 tankningar per dygn nattetid.
Kross & Åkeri ansåg i sitt yttrande att det var viktigt för företaget att kunna bedriva verksamhet i och utanför verkstaden med arbete som kan generera oljud under vardagar mellan klockan 06 till 22, samt helger mellan klockan 08 till 18, och att sporadiskt buller kan uppstå vid användande av vinkelslip, men att omlastningen har upphört.
Söderbergs gummiverkstad uppgav att någon verksamhet inte bedrivs efter klockan 22 och innan klockan 07, med undantag för uppskattningsvis en gång varannan månad efter klockan 22.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om