Kisasjöns syrehalt lägre än någonsin

Skogsbolaget Södra Timbers åtgärder att försöka syresätta sjön har inte gett önskat resultat. Sent i går eftermiddag lämnade företaget in en utredning till länsstyrelsen på vad den låga syrehalten har för konsekvenser och dessutom förslag på vilka ytterligare åtgärder man ska vidta.

Syrefattig. Södra Timbers ansträngningar att syresätta Kisasjön har inte gått som förväntat. Sjöns syrehalt är lägre än någonsin.

Syrefattig. Södra Timbers ansträngningar att syresätta Kisasjön har inte gått som förväntat. Sjöns syrehalt är lägre än någonsin.

Foto:

Kinda2005-08-16 06:19

De senaste rapporterna om syrehalterna i sjön visar nu på rekordlåga nivåer.
- Ja , det är väldigt lågt. Vid mätpunkter vid utloppet ligger syrehalten mellan 0,2 till 0,4 milligram per liter vatten och i djuphålan, där det tas prover på olika djup mellan 0,5 och tolv meters djup, ligger syrehalten på 0,06 milligram per liter vatten vid tio meter, säger avdelningsdirektör Karin Sigvardsson vid länsstyrelsens miljöenhet.
Kinda kommuns bygg- och miljöchef, Yngve Blomberg, betecknar läget för sjön som minst sagt bekymmersamt.

Förödande
- En syrehalt som är under ett milligram per liter vatten är i princip syrefritt. Det är förödande för bottenfaunan i sjön, säger han.
Miljödomstolen beslutade i mitten av juli att Länsstyrelsen i Östergötland ska sätta en minimigräns för hur lågt syrehalten i sjön får sjunka.
Senast den 15 augusti, det vill säga i går, uppmanades Södra Timber att komma med en utredning av vad den låga syrehalten får för konsekvenser. dessutom ska man ge förslag på vilka ytterligare åtgärder som företaget ska vidta för att förbättra situationen i sjön.
I utredningen, som är gjord av Olle Grahn på Nordmiljö AB i Arvika, konstateras att den luftningsutrustning som hittills använts inte varit tillräckligt effektiv med avseende på syreöverföringskapaciteten samtidigt som luftningen sattes in relativt sent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om