- Till och med jag som inte kan något om rap-musik känner att det finns en rytm i det här bidraget, säger Bengt Glaad, platschef på SOS Alarm i Norrköping.
Markoolio är det stora dragplåstret i SOS Alarms stora informationskampanj som genomförs för att öka respekten för nödnumret 112.
- Det stora problemet är att det rings i onödan. Det handlar framförallt om oförstånd och okunskap. Att människor ringer till oss för att få hjälp med bilbärgning eller för att anmäla en stöld, säger Bengt Glaad, platschef på SOS Alarm i Norrköping.
Så mycket som hälften av alla samtal till 112 kommer från människor som inte är i allvarlig nöd. Ett antal felringningar och samtal från mobiltelefoner utan pengar på kontantkortet får också larmcentralen ta emot.
- Jag tror att det finns ganska många som inte vet vad 112 står för. Dit ringer man när det är bråttom och man behöver snabb hjälp. Där handlar det om sekundsnabb hjälp och inte några förfrågningar, säger Bengt Glaad.
Kisatjejer rappade bäst
Kisatjejerna Anna Blixt, Malin Melkersson, Emelie Palmenius, Maja Skärby och Michaela Sundin i klass 5 A på Stjärneboskolan kan sträcka lite extra på sig i dag. I SOS Alarms stora informationskampanj för att öka respekten för nödrumret 112 har en rap-tävling genomförts. I länstävlingen gick segern till Kisatjejerna och deras bidrag "112". De får nu representera Östergötland i riksfinalen.
Textförfattarna Malin Melkersson, Maja Skärby, Anna Blixt, Emelie Palmenius och Michaela Sundin har hela klass 5 A bakom ryggen i tävlingen om bästa rap-låt.
Foto:
Fakta/Vinnande bidraget
Så här går det vinnande bidraget från klass 5 A på Stjärneboskolan:
112
Busringningar ökar för varje år, när någon i nöd väntar på bår!
Tänk att det finns i varje land som en kedja, som ett band.
Om du behöver hjälp eller så, vad ringer du då? Jo 112.
Ring inte om du inte är i nöd, för då kan det bli någon annans död.
Att hjälpa någon i nöd är ett mycket stort stöd.
Busring inte till 112 för då blir det svårt att nå.
Om någon begått ett brott, kommer polisen i ett skott.
90 000 var för svårt att slå, därför har vi nu 112.