Klart för LSS-boende för 20 miljoner

Kommunstyrelsen i Kinda har givit klartecken för starttillstånd och upphandling av gruppbostad LSS i Kisa. - Abudsöppningen var den 1 november. Men reglerna är sådana att de inte får säga något till oss i kommunstyrelsen, innan tilldelning av uppdraget skett, förklarar kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S).

Hans Måhagen (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hans Måhagen (S), kommunstyrelsens ordförande.

Foto:

Kinda2017-11-08 09:05

Det innebär att kommunstyrelsen inte kunde vara helt säker på att det inkommit några anbud, när ärendet behandlades helt nyligen. Det finns en osäkerhet eftersom kommunen använder sig av ett ramavtal som SKL, Sveriges kommuner och landsting, tagit fram.

- De fyra företag som ingår i ramavtalet har inte haft tid att göra de förändringar som krävs från ett vanligt hus till ett LSS-boende, fortsätter Hans Måhagen. Därför har vi nu gått ut med en "vanlig" upphandling på den öppna marknaden.

Information

Starttillstånd innebär i praktiken att arbetet får inledas och en tilldelning får ske.

- Detta är en ny sak för den här mandatperioden, förklarar Björn Hoflund (M). Tidigare ansågs det att beslutet om investeringsplanen, som alltid togs i samband med årsbudgeten, gällde som beslut. Medan vi kände att vi ville ha bättre kontroll och bättre information av vad som händer och sker.

I denna veva infördes arbetssättet att innan man börjar med en investering och innan man börjar lägga ner pengar i en större omfattning, ska detta starttillstånd ges. Det ska ses både som en information till kommunstyrelsen och att ansvaret är fördelat och byggnationen går igång.

På detta sättet ökar kommunstyrelsens möjligheter att se vilka objekt den verkligen säger ja till.

Antal lägenheter

I fallet gruppbostad LSS i Kisa handlar det om åtta fullvärdiga lägenheter och den kostnadsberäkning som skett, pekar på cirka 20 miljoner kronor. Det ska även finnas gemensamma lokaler för mat, samvaro och tvätt, samt erforderliga personalutrymmen.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, har uttryckt en tveksamhet till att det ska vara så många som åtta lägenheter.

- Det finns ingen lagstiftning som säger att det inte får vara fler än tre, som IVO tycker. Och det vore orimligt att vi skulle ha personal på plats dygnet runt med så få lägenheter. Det är helt enkelt inte möjligt, säger Hans Måhagen.

Hot om vite

Han säker också att det i Norrköping byggts ett LSS-boende med hela tolv lägenheter.

- Socialchefen Joachim Samuelsson ska åka dit och se hur det fungerar. Han ska bland annat titta på IVO:s anmärkning att det inte får vara för institutionsaktigt. De menar att risken ökar ju fler lägenheter det är.

Hans Måhagen säger att hans uppfattning är att IVO inte har några sanktionsmöjligheter, utan det mer handlar om ett tyckande. Däremot skyndar det tidsmässigt att få det hela färdigställt så snart som möjligt, annars kan det gå så långt som att vite utdelas.

Jens-Åke Bygg AB i Kisa har fått uppdraget att bygga LSS-boendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om