Klart för nytt vårdcentrum i Kinda

Region Östergötland och kommunstyrelsen i Kinda har kommit överens om att ställa sig bakom en avsiktsförklaring om att etablera ett vårdcentrum i Kisa. "Det är väldigt positivt", säger kommunstyrelsens ordförande, Christer Segerstéen (M).

Enligt Christer Segerstéen kommer vårdcentralen i Kisa att ligga kvar på samma plats.

Enligt Christer Segerstéen kommer vårdcentralen i Kisa att ligga kvar på samma plats.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2022-02-04 08:31

I flera år diskussioner pågått om att skapa ett vårdcentrum i Kinda kommun. På måndagen fattade kommunstyrelsen i Kinda beslut om att ställa sig bakom en avsiktförklaring om att skapa ett vårdentrum i Kisa. Även Region Östergötland har ställt sig bakom beslutet.

– Det är väldigt positivt att vi kommit så långt i frågan, säger kommunalrådet Christer Sergerstéen (M).

I dag finns ett vårdcentrum i Finspång och sedan tidigare förs diskussioner om att inrätta ytterligare sådant i Valdemarsvik. Nu är det alltså bestämt att det tredje ska förläggas till Kinda.

Ambitionen är att vården ska kunna bedrivas närmare patienterna och att kontinuiteten ska öka för både patienterna och vårdpersonalen. Enligt underlaget till beslutet finns det även planer på att inrätta närvårdsplatser i kommunen. Där är tanken att patienter som är i behov av akutsjukvårdens resurser ska kunna vårdas närmare hemmet.

Enligt Christer Segerstéen är det här även ett besked som efterfrågats från vårdpersonal i kommunen. Beslutet innebär att det finns en ökad möjlighet för kommunen och regionen att samordna sina resurser.

– Det är positivt att vi får kvalificerad kompetens på sjukvårdssidan, säger Christer Segerstéen (M).

Tanken är att vårdcentralen ska ligga kvar på sin nuvarande plats. Däremot kan det bli fråga om att bygga ut den. Exakt hur det nya centrumet ska se ut är i nuläget oklart. Oppositionsrådet, Conny Forsberg (S), säger att det ta flera år innan det kommit på plats.

Beslutet fattades i enighet. Lena Käcker Johansson (KD) säger att det här är något som alla tycker är bra.

Från oppositionen lyfts vikten av att medborgarna ska få komma till tals i frågan.

– Det är viktigt att man bjuder in till samtal, säger Erik Andersson (V).

– Man måste få en bra dialog med medborgarna och lyssna in argument tidigt i processen, säger Pierre Ländell (LPO).

Även Region Östergötland har uttalat sig om planerna:

– Det är glädjande och positivt att konceptet vårdcentrum nu etableras i Kinda. Ett vårdcentrum bidrar främst till att fler patienter i kommunen kan få en god och trygg vård närmare hemmet, samtidigt som det också bidrar till den lokala utvecklingen i kommunen, Kaisa Karro (S) regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!