Klassen som har koll pÄ franskan: "Kul att vi vann"

Franska institutets och Alliançe francaise har prisat elever i Ärskurs nio pÄ VÀrgÄrdsskolan som lÀser franska. För deras arbete med en musikvideo fÄr de 5 000 kronor.

Eleverna Lovisa Hjertenius, MÀrta Liegnell, Lova Lundmark, Felicia Berkestad och Emma Djerf Àr de fem som lÀser franska i Ärskurs 9. LÀraren Emelie Sidenholm Àr stolt över deras arbete.

Eleverna Lovisa Hjertenius, MÀrta Liegnell, Lova Lundmark, Felicia Berkestad och Emma Djerf Àr de fem som lÀser franska i Ärskurs 9. LÀraren Emelie Sidenholm Àr stolt över deras arbete.

Foto: Max Elofsson

Kinda2020-05-29 20:00

TÀvlingen har gÄtt till som sÄ att alla elever i Ärskurs Ätta och nio som lÀser franska, har fÄtt delta i en tÀvling i pedagogiskt syfte. TÀvlingen gick ut pÄ att skapa nÄgonting kreativt och pedagogiskt efter temat vatten.

PÄ VÀrgÄrdsskolans Ärskurs nio lÀser endast fem elever franska pÄ sin sprÄkundervisning. De valde att mÄla bilder som de filmar samtidigt som de sjunger en egenskriven text pÄ franska. DÀrmed blev resultatet en musikvideo. Titeln döpte de till A Vau-l'eau, vilket pÄ svenska blir Med Strömmen. De skickade in sitt bidrag och i mitten av maj fick de beskedet att de vunnit hela tÀvlingen.

– Det kom som en överraskning. Jag trodde inte att vi skulle vinna, men det kĂ€nns jĂ€ttekul, sĂ€ger eleven Lovisa Hjertenius.

– Det var vĂ€ldigt ovĂ€ntat, sĂ„ det kĂ€ndes kul att vi vann, sĂ€ger eleven Lova Lundmark.

Bakom tÀvlingen stod Franska institutet och kulturrepresentationen i Sverige Alliançe francaise som lyder under Frankrikes ambassad.

Som pris fÄr klassen 5 000 kronor. För de pengarna ska de anordna en franska dag pÄ StorgÄrden utanför Rimforsa i juni. DÀr kommer de att Àta typisk fransk mat, lyssna pÄ fransk musik och lÀsa fransk litteratur. Allt för att lÀra sig mer om den franska kulturen.

– Det Ă€r nĂ„got som vi annars inte har möjlighet att göra. Att lĂ€ra om fransk kultur Ă€r en del av vĂ„r kursplan och det hĂ€r kĂ€nns som ett roligt sĂ€tt att lĂ€ra mer om det, sĂ€ger Emelie Sidenholm, lĂ€rare pĂ„ skolan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!