Knut värderad gäst på Amerikaveckan

Turismens betydelse växer. Både rent praktiskt ute i kommunerna, och i medvetandet hos politiker och näringsliv. På Kinda Turistbyrå ligger Ann-Louise Södersten i startgroparna för ännu en högsäsong, kryddat med några spännande nyheter;
-Knut Knutsson kommer på Amerikaveckan och värderar Emigrantföremål, vi hoppas Midnattssolsrallyt kommer hit, liksom Poker Run plus en stor nysatsning på Kinda Kanal.

Turismansvarige Ann-Louise Södersten, spanar ut över Kindakartan på disken och ser fram emot en ny aktiv högsäsong. Foto: Alf Wesik

Turismansvarige Ann-Louise Södersten, spanar ut över Kindakartan på disken och ser fram emot en ny aktiv högsäsong. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-01-17 12:15

I veckan som gick uppmärksammades turismens betydelse för kommunerna runt om i landet. Det visade sig att Norrlandskommunerna relativt sett, satsade mest på turismen.

-De här siffrorna, ja men det är väldigt svårt att jämföra, säger Ann-Louise Södersten, det kan exempelvis vara så att man gör en satsning som hamnar i en annan förvaltning, men att det ändå handlar om en turismsatsning.

Om vi ser till nettokostnaden, alltså bruttoutgifter för turismen, minus bruttointäkter, för all turistverksamhet inom kommunen, såväl privat som kommunal, så hamnar Malå i topp med en satsning motsvarande 691 kronor per invånare. Valdemarsvik ligger bäst till i vår region, på en tolfte plats totalt av 290 kommuner, med 462 kronor per invånare.

Ydre och Kinda ligger på platserna 94 respektive 101, med en satsning på 118 kronor per invånare i Ydre och 111 kronor i Kinda. Vimmerby ligger på 127:e plats med 88 kronor per invånare och Åtvidaberg på plats 195 med måttliga 55 kronor.

Omräknat i pengar blir det cirka en miljon kronor i Kinda, med knappa 10 000 invånare.

-Jag har ändå märkt en ökad medvetenhet om turismens betydelse på senare år. Av den anledningen var det en aning provocerande att höra det politiska utspelet att flytta turistbyråverksamheten till biblioteken.

-Det fungerar väldigt bra här i Kommunhuset, och tillsammans med Medborgarkontoret, men skulle vi önska något inför framtiden så vore det kanske en flyttning till området vid Vråken, i omedelbar närhet till kulturkvarteret vid Café Columbia, Emigrantmuséet och genomfarten.

Men hon betonar att hon är nöjd med dagens situation och klarar att upprätthålla en bra verksamhet med den miljon hon har till förfogande i budgeten. Hon jobbar själv heltid som Turismansvarig och har under de tre sommarmånaderna hjälp av två ytterligare personer.

-Sedan går vi ju emellan, från turistbyrån till Medborgarkontoret, och vice versa.

När Ann-Louise Södersten kommenterar den ökande medvetenhetsgraden så menar hon att fler inser sambandet mellan besökare till orten, och att det spenderas mer pengar i Kinda, samt att det i sin tur genererar fler anställningar.

-Som dessutom i sin tur kan innebär såväl ökad inflyttning till orten, som mer skatteintäkter.

Turism definieras som när en person vistas på en plats utanför sin vanliga omgivning. Det är självklart rena turister, men även tillfälliga affärsresenärer, tillfälliga besökare, och så vidare. Det är väldigt populärt att tala om turism som en produkt och turistprodukter skulle i så fall vara att resa, äta och bo.

-Här kommer vi in på en springande punkt, fortsätter Ann-Louise Södersten. Vi har en väldigt stor brist på boende av olika slag, men främst skulle jag önska mig någon form av stygby eller resort med olika valmöjligheter. Att kunna ta emot en busslast.

Vid en intervju med Johan Larsson på Tolvmannabacken och företaget Skorstenshöjden, uttryckte han önskemål om fler boendemöjligheter i Kinda. Gärna i närheten av backen.

-Där sammanfaller våra önskemål. Det skulle passa oss förträffligt att kunna erbjuda dessa till tyska turister sommartid.

I övrigt så finns det ett bra och varierat utbud av såväl campingar, som Hornåbergs camping, även om Kalvuddens camping försvunnit. Det finns restauranger i olika prisklasser runt om i kommunen.

-Det som ökar väldigt mycket är aktiva semestrar, det kan vara människor som vill fiska, eller cykla, eller vandra. Jag ser verkligen fram emot Europacertifieringen av vandringsleden, det blir toppen.

-Tyvärr begränsar boendemöjligheterna oss i viss mån. Det blir förhållandevis många endagsbesök.

Ann-Louise Södersten kan bekräfta att trenden med husbilar märks även i Kinda. Det handlar generellt sett om medelålders par som är mycket köpstarka.

-Men det behövs fler ställplatser. Jag vet att det diskuteras en kommkunal satsning men inte förrän i budget för 2018. Vi kan dock anvisa platser utan service inne i Kisa, samt på andra platser i kommunen, bland annat vid gästhamnarna i Horn och Hycklinge.

-En bra ställplats ute på Värgårds Udde vore i det närmaste idealisk. Och dubbelt så bra om det även kan komma till en bra badplats igen, där ute. Men det är givetvis en fråga för politikerna.

Under denna tid på året ägnar sig Ann-Louise Södersten bland annat åt att uppdatera hemsidor och förbereda en ny högsäsong. Hon betonar att turistbyrån ändå är öppen året runt.

-Vi har cirka 2 000 besök på årsbasis och jag gissar att cirka 1 500 av dessa kommer under juni till och med augusti. Då har vi extra öppet på lördagar och längre öppet på vardagskvällar. Vid den tiden är vi två extra personer på turistbyrån.

Parallellt bemannas då mobila turistbyråer på Levande Torg, på Hornåberg och även på Pinnarp, under vissa dagar. Det finns även turistserviceplatser i Horn, Björkfors, Hycklinge och Rimforsa, med broschyrmaterial och frivilliga turismambassadörer på anläggningar.

-Om jag får önska mig fritt, så kanske det vore en viss förstärkning året runt. Vi har ju valt att sköta vår hemsida i egen regi, vilket vi tycker gör den bättre uppdaterad och perfekt til våra ändamål, men det blir ju en hel del jobb med det.

Ann-Louise Södersten berättar att Kinda kommun har ett projekt med i Visit Östergötlands och Regionens satsning som Tillväxtverket intierat. Det är ett så kallat HPU-projekt, hållbar produkt utveckling, där fyra objekt i Östergötland valts ut, nämligen S:t Annas skärgård, Vadstena, Göta kanal och Kinda kanal.

-Det är anslaget 6,5 miljoner kronor över tre år som verksamma vid någon av dessa anläggningar kan använda för utveckling av sina produkter, eller hitta nya inriktningar. Jag vet att det inkluderar även boendemöjligheter utmed kanalen och i södra länsdelen, vilket även gynnar besökande till Kinda.

Veteranbåtstävlingen Poker Run, som var en del av Fri Fart på Kinda kanal, kördes förra sommaren och det blev något av en succé bland deltagarna. Södersten tror det arrangemanget kan utvecklas ytterligare.

-Vi har också fått halvt om halvt klart med passerkontroll för Midnattssolsrallyt till Kinda i sommar, vilket blir fantastiskt. Certifieringen av vandringsleden kanske blir klar till nästa sommar, också enastående bra.

Och så dessutom, som grädde på moset, är det återigen dags för Amerikaveckan i sommar. Det arrangerades första gången 2009, och sedan 2011, 2013, 2015 och nu 2017.

-Förra gången hade vi Anders Lundin som konferencier och i år har i dagarna fått klart med Antikrundans expert Knut Knutsson, som dels på sitt personliga vis ska värdera emigrantföremål, dels ska hålla ett föredrag. Det blir spännande.

Kinda har således alla möjligheter att vässa formen ytterligare när det gäller turismnäringen. Det visar sig att många föredrar att bara spontant stanna till och handla i mindre orter, eftersom de "blir sedda" på ett helt annat sätt än i butiker i större städer, liksom ett stort fackkunnande i butikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om