Knyppling knyter an

På Kisa bibliotek pågår nu en utställning om hantverket knyppling. Många fina produkter av stort och smått finns att beskåda.

Några fina armband finns i en av glasmontrarna på utställningen.

Några fina armband finns i en av glasmontrarna på utställningen.

Foto:

Kinda2017-10-31 14:05

Det är Knyppelsällskapet i Kisa som visar sina alster på biblioteket i Kisa. De är sex kvinnor som träffas i PRO lokalen varannan måndag där de hjälper och ger varan tips och stöttning både gällande knypplingen och socialt.

Fantastiska resultat

- Själv gick jag en kurs inom detta för 20 år sedan med Iris Gustafsson som ledare, berättar Evy Holstein en av de sex kvinnorna. Med åren har vi deltagare lärt känna varandra väl och det är trevligt att träffas.

- När vi sätter oss för att knyppla så krävs det full koncentration, vilket är skönt då man släpper alla andra tankar.

- Detta är som avkoppling för många av oss, och detta är ju dessutom en billig hobby som skapar fantastiska resultat, förklarar Holstein under fredagens vernissage.

Tekniken

Detta är ett hantverk som kräver tålamod och fantasi. Att läsa mönstren kan ibland vara svårt. För många är knyppling lika med smala fina spetsar, fast denna grupp visar upp en bredd av alster. Här visas armband, fjärilar, olika tavlor med mera.

För den oinvigde ser utövandet ut som en blandning av vävning och en massa avancerade knutar åt olika håll. Hela tiden arbetar de med olika antal pinnar där tråden är upplindad omkring.

Mönster

Beroende på skapelsens bredd varierar antalet pinnar, vilket kan uppgå till 200 vilka ska blandas och läggas om varandra enligt ett mönster.

Mönstren är lättare att hitta idag då internet finns, annars så finns det olika butiker som inriktar sig mot detta.

En utställning om knyppling finns nu att beskåda på biblioteket i Kisa. Foto: Morgan Karlsson
En utställning om knyppling finns nu att beskåda på biblioteket i Kisa. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om