Kommunal uppvaktade kommun för högre löner

Kommunal har gått ut tufft i årets avtalsrörelse och kräver 5,5 procents lönelyft. I veckan uppvaktade kommunalare i Kinda kommunalrådet Anders Ljung med 280 upprop för högre löner. De fick sig också en pratstund och var väl inte alltid helt överens.

Kinda2003-03-28 09:16

Kommunal i Kinda kräver höjda löner och uppvaktade i veckan kommunalrådet Anders Ljung med cirka 280 upprop. Det blev en pratstund runt löner och allt var man inte överens om.
Årets avtalsrörelse går vidare och i år ställer Kommunal hårdare lönekrav än tidigare. Minst 5,5 procent vill man ha och kräver att löneglappet till exempelvis metallarbetarna hämtas in till 2006.
I veckan uppvaktade en delegation från Kommunal kommunalrådet Anders Ljung. Han fick ta emot lappar från cirka 280 Kommunalmedlemmar som beskrev sin löneutveckling.
Sen blev det en stunds samtal med kommunalrådet och kommunalarna och de var väl inte helt ense om allt.
- Ska folk bli kvar och inte gå på knäna så behövs det mer i lön, tyckte kommunalarna. Det krävs fler unga i vården och då är det lönen som avgör.
- Jo, jag är medveten om att det går åt mycket folk i framtiden, menade Ljung, men framhöll att skola och omsorg fick ungefär sex miljoner extra i fjol och just nu ser det väldigt svårt ut ekonomiskt för flera nämnder, inte minst barn- och utbildningsnämnden.
Få unga i vården
Men kommunalarna gav sig inte. De pekade på att få ungdomar söker sig till vårdutbildningar och att det finns ytterst få sökande till årets sommarvikariat inom vården. Ett annat problem är att de jobb som finns ofta är deltider.
- Många jobbar deltid men det är ju heltid man eftersträvar. Med den lön vi har måste vi ju jobba heltid, och då är frågan om man orkar till pensionen.
Efter uppvaktningen lovar Anders Ljung att titta igenom papperen och sen ta dem med sig till kommunstyrelsens arbetsutskott. Sen blir det förhandlingsdelegationen som får ta hand om dem. Det är ju de som för själva förhandlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om