Kommunala maten blir allt bättre

Det har alltid varit vanligt att den kommunala maten har fått utstå hård kritik. För tio år sedan åt bara 70 procent av eleverna på Värgårdsskolan lunch varje dag, nu är det hela 91 procent. Något har hänt och trenden pekar onekligen uppåt då reaktionen hos både ung som gammal är positiv. Den pågående temaveckan i kommunens kök med närodlad mat i fokus är bara ett av alla tecken på att Kinda kommun satsar, och verkligen vill förbättra den mat många av oss serveras dagligen.

Anki Bexell som är måltidschef i Kinda kommun är glad över att synen på den kommunala maten har förbättrats.

Anki Bexell som är måltidschef i Kinda kommun är glad över att synen på den kommunala maten har förbättrats.

Foto:

Kinda2014-05-13 06:41


- Under bara de senaste fem åren har maten utvecklats jättemycket. Vi tillagar mycket från grunden nu och matsalarnas salladsbord har blivit betydligt större. Projektet Kindamat gjorde även att vi som kommun fick bättre kontakt med våra lokala producenter och lättare kunde använda oss av närodlade råvaror. Trenden har verkligen vänt, synen på den kommunala maten är inte lika negativ längre och det är riktigt roligt, säger Anki Bexell.
Anki Bexell har varit måltidschef i Kinda kommun i ett och ett halvt år nu men jobbat med den kommunala maten betydligt längre än så. Hon har noterat en stor utveckling under den här tiden, i dag har kommunen avtal med flera producenter i närområdet, hela 25 procent av den mat som serveras är ekologiskt producerad och en stor del av fisken i köken är MSC-certifierad. Det är stora framsteg, men hon har större visioner.
- Just nu håller vi på att ta fram en måltidspolicy inom kommunen. Våra långsiktiga mål är bland annat att ha så mycket mat från närområdet som verkligen är möjligt i våra kök, ha större andel ekologisk mat, fler vegetabiler med färre tomma kalorier och transportsnåla råvaror. I dag har vi en bra kvalité på våra måltider, vi får sällan klagomål, men det kan alltid bli bättre, säger Anki Bexell.

En positiv trend
Den pågående temaveckan, som innebär att våra barn och äldre serveras mat från lokala producenter som Glada utegrisar, Basunda gård och Wiréns jord och skog, är bara ett av tecknen på att kommunen satsar på råvaror från närområdet. På menyn bjuds det på allt från Lasagne med nötfärs från Basunda gård till potatis från Leanders. Hos eleverna på Bäckskolan, där maten tillagas, är reaktionen positiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om