Delar av oppositionen är bekymrade över den framtida, politiska ledningen i den här frågan. Hur kommer du att leda ärendet framåt, i egenskap av kommunalråd?
– Jag respekterar fattade beslut och nu ska vi hänvisa till det som gäller. Det finns ingen som helst tvekan. Det blir lätt så att vissa i oppositionen vill bedriva valrörelse och markera att man inte kan lita på mig eller Samverkan, men de argumenten behöver man nog lägga åt sidan, säger Christer Segerstéen (M), kommunalråd och kso (kommunstyrelsens ordförande) i Kinda kommun.
Att Samverkan för Kinda valde att inte delta i beslutet rörande Itsam var en fråga om ansvar och förtroende, menar han.
– På kommunstyrelsens möte, den 30 maj, markerade partierna var de stod och det blev en majoritet för att lämna Itsam. Därför valde vi att inte delta utan lägga ned våra röster. Ett alternativ hade varit att reservera sig mot beslutet, men eftersom det här är en så pass stor, viktig och tung fråga för kommunen så är det en självklarhet för mig som politiker att lyssna till majoritetens beslut och jobba efter det. Det är en fråga om ansvar och förtroende.
Hur tänker du då kring att Mikael Österling (L) gick upp i talarstolen under kommunfullmäktige och yrkade avslag, trots Samverkans protokollsanteckning om att inte delta i beslutet?
– Mikael har under hela resans gång haft en avvikande uppfattning. Han meddelade mig att han skulle reservera sig och det respekterar jag.
Innebär detta att Samverkan inte är överens?
– Jo, vi är överens i frågan, men det kan finnas enskilda individer som tycker annorlunda.
Christer Segerstéen (M) belyser att Samverkan för Kinda inte har haft en minoritetsuppfattning i alla frågor som rör Itsam.
– På kommunstyrelsen, den 27, hade vi två Itsam-frågor uppe. Den ena rörde avtalet och det var där vi inte deltog. Sedan hade vi också ett beslut om att göra en upphandling och det beslutet ställde vi oss bakom. Det tycker jag bör vara en markering åt dem i oppositionen som har synpunkter.
En politiker i oppositionen nämner också det faktum att du inte gick upp i talarstolen under kommunfullmäktige och visade ditt stöd för beslutet. Vad tänker du kring det?
– Jag valde att inte späda på oroligheterna. Jag ser ingen markering i det. Är det så att vi vinner valet och får fortsätta att ha kso-posten och jag får det förtroendet så kommer den här frågan att fortsätta drivas så som majoriteten har beslutat. Det ska inte finnas någon oro kring att vi börjar att göra några konstigheter.
Oppositionen lyfte det faktum att Samverkan, trots den parlamentariska gruppens utredningar, anser att det bästa vore att stanna kvar i Itsam. Hur tänker du kring att er åsikt inte matchar de sakkunnigas utredning?
– Frågan är komplex. Jag har lyssnat på Gustav Andersson (M) och Sanna Svensson (C) som suttit med i den parlamentariska gruppen. De säger att den här upphandlingen är bra och jag kan också konstatera det nu i slutändan. Förra veckan kom en faktura från Itsam som inte riktigt stämde och det ger mig uppfattningen om att det beslut som majoriteten står bakom är bra.
Så nu kan du själv känna att det är rätt beslut att lämna Itsam?
– Ja, med den diskussion som vi har haft nu så tror jag att det är bra att jobba efter majoritetens beslut.
Vi har sökt Mikael Österling (L), men utan resultat.