– Vi som har kämpat med det här tycker att det är viktigt med att Kisa får ett samhällsnära bad, säger Bruno Larsson i Attraktionskraft Kisa.
Sedan campingägarna i Pinnarp i slutet av maj 2014 beslutade att badet på området endast skulle få beträdas av gästerna på campingen har diskussionerna gått höga om att badet på Värgårdsudde i Kisa återigen ska bli en kommunal badplats.
Badplatsen på Värgårdsudde, med anor från 1920-talet, rustades upp och öppnades inför sommaren 2001 men efter omfattande skadegörelsen stängdes den åtta år senare. Efter badförbudet i Pinnarp, som enligt beslut från länsstyrelsen inte gäller då det är allemansrätten som gäller, så har en kommunal badplats på Värgårdsudde i Kisa nu blivit en mycket het fråga.
I maj i år togs en utredning från planarkitekt Elin Pettersson på utvecklingsavdelningen fram med ett antal prioriteringar för en badanläggning på udden. Bland annat ställplatser för husbilar och husvagnar, röjning av sly, buskar och träd på området, belysning längs med vägen från Värgårdsskolan och ner till badplatsen, bänkar och toalett, en handikappanpassad toalett med betalfunktion och att kultur och fritid står för underhållet av bryggan. För detta har en kostnad satts på 985 000 kronor, inklusive 200 000 kronor för oförutsedda utgifter. Den 16 maj tog kultur- och fritidsnämnden beslut om att ställa sig bakom de prioriteringar som utredningen visade förutsatt att kommunstyrelsen fattade nödvändiga beslut. Den 19 maj fick Attraktionskraft Kisa ett mejl från förvaltningschef Karin Dahmén på kultur- och fritidsförvaltningen:
Nämnden ställer sig bakom förslaget att utveckla Värgårdsudde under förutsättning att kommunstyrelsens ställer sig bakom vårt förslag och skjuter till medel i investeringsbudgeten. Så som det ligger i dag så är det 2018. I år finns inga medel för att utöka drift.
– Det är klart att man blir besviken. Vi i Attraktionskraft Kisa tog initiativ under våren förra året till att Kisa skulle få ett samhällsnära bad och vi har nu lämnat in ytterligare en skrivelse till kommunen om ett anläggande och återöppnade av badplatsen på Värgårdsudde, säger Bruno Larsson.
Det förslag som Attraktionskraft lämnat in till kommunen innebär en medfinansiering från näringslivet och Stångåns vattenråd.
– Vårt förslag kräver även stöd från kommunen i form av övertagande av bryggor och skötsel inklusive årlig besiktning av badplatsen, säger Bruno Larsson och fortsätter:
– Det vi ville göra till årets badsäsong på Värgårdsudde var att göra i ordning badstranden, lägga dit en badbrygga, hyra in en handikapptoalett och stå för alla dessa kostnader som ligger på 245 000 kronor. Vår finansiering är klar och det är helt riskfritt för kommunen.
Nu kommer det inte bli något kommunalt bad på Värgårdsudde i sommar men Bruno Larsson säger så här:
– Vi hoppas att kommunen säger ja till vårt förslag, i annat fall får vi diskutera om vi ska dra oss ur.