Kommunanställda fick avdrag

SKTF ligger i tvist med Kinda kommun sedan tre av fackförbundets medlemmar fått avdrag på lönen vid kompensationsledighet för utebliven dygnsvila.

Kinda2007-05-03 06:24

Efter ett EU-direktiv gäller från och med 1 januari 2007 nya regler i arbetstidslagen. Alla anställda i organisationer med kollektiv har bland annat rätt till elva timmars sammanhängande dygnsvila och 36 timmars sammanhängande veckovila.
Enligt SKTF ska anställda som får sin dygns- eller veckovila avbruten, till exempel vid beredskapstjänstgöring, kompenseras för det genom annan ledighet.
Kinda kommun har, liksom en del andra arbetsgivare, börjat ta betalt för den kompensationsledigheten genom att göra löneavdrag.
Enligt SKTF är detta helt oacceptabelt. SKTF anser att den arbetsgivare som utnyttjar sin möjlighet att beordra tjänstgöring så att en anställd därmed inte får sin dygns- eller veckovila, ska kompensationsledigheten för det betalas av arbetsgivaren utan löneavdrag.
- De avdrag på lönen som Kinda kommun har gjort för våra tre medlemmar strider enligt vår uppfattning både mot gällande kollektivavtal och det enskilda anställningsavtalet. Det är ett brott och ett skadeståndsanspråk kommer att preciseras senare, säger Dan Holmsten, regionombudsman för SKTF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om