Kommunen ska spara 6,5 miljoner

2012 blir ett tufft år för Kinda kommun. Sammanlagt ska det sparas 6,5 miljoner kronor. Det beslutade fullmäktige i måndags kväll.

Kinda2012-04-25 06:45

Under 2011 gjorde Kinda kommun ett överskott på 5,6 miljoner kronor, vilket var en bra bit under det finansiella målet (åtta miljoner kronor).

"Trams..."
Det, i kombination med svag befolkningsutveckling och stora investeringar, gör att kommunen måste spara pengar under 2012. Det beslutade fullmäktige i måndags kväll.
Men flera politiker ifrågasatte beslutet att spara 6,5 miljoner kronor.
Axel Gruvaeus (SV), som var rejält irriterad, besökte talarstolen vid flera tillfällen:
- Det här är trams. Hur mycket ska vi egentligen pressa de kommunala verksamheterna? Det är som att släcka eld med bensin. Det går halvbra...
Lars Karlsson (FP):
- Det borde göras en konsekvensanalys över hur besparingarna påverkar nämnderna och kommunstyrelsen. Då blir det enklare för oss politiker att fatta ett korrekt beslut.
Även Christian Nordin Olsson (SD) yrkade på återremiss av ärendet.

Tufft arbete
Anders Ljung (C):
- Det här arbetet behöver sättas igång direkt. Därför är det viktigt att vi säger ja redan i kväll. Annars kanske det blir som hösten 2003. Då tvingades vi ha både anställnings- och inköpsstopp. Det vill jag inte vara med om igen.
Malin Svensson (M):
- Vi måste helt enkelt dra ner på kostnaderna. Det är ett tufft arbete, men det måste göras.
Axel Gruvaeus igen:
- Det duger inte att sitta här och hoppas att det ska komma 10 000 riddare på vita hästar som vill bo i Kinda - och på så sätt öka skatteinkomsterna. Nu krävs det lite politisk vilja. Annars får vi sitta här varje år med nya besparingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om