Kinda lämnar in utträdesansökan – lämnar Itsam

Kindas vara eller icke vara i kommunalförbundet Itsam har under flera års tid diskuterats flitigt. Nu börjar processen att nå ett slut. Under måndagen beslutade kommunstyrelsen, och därefter kommunfullmäktige, att en utträdesansökan ska lämnas in.

Kommunfullmäktige i Kinda sammanträdde under måndagskvällen. Då fattades ett beslut i Itsam-frågan.

Kommunfullmäktige i Kinda sammanträdde under måndagskvällen. Då fattades ett beslut i Itsam-frågan.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-06-28 18:00

Under måndagen var det dags för kommunstyrelsesammanträde samt extrainsatt kommunfullmäktigesammanträde. Under samtliga sammanträden diskuterades frågan om kommunalförbundet Itsam. Turerna har varit många och frågan har diskuterats flitigt sedan 2019. Nu har kommunstyrelsen fattat ett beslut, som därefter fastslogs i kommunfullmäktige – Kinda ska lämna Itsam.

– Ett majoritetsbeslut togs, att lämna. Vi i Samverkan för Kinda och KD har en annan uppfattning än majoriteten, berättar Christer Segerstéen (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Han fortsätter:

– Jag har gjort en protokollanteckning efter kommunstyrelsen som lyder "Samverkan för Kinda har enats om att inte delta i dagens beslut eftersom vi är av annan åsikt, nämligen att Kinda inte ska utträda ut kommunalförbundet Itsam". Vi deltar alltså inte i det här beslutet. Vi respekterar majoriteten, men vi är av en annan uppfattning.

undefined
Christer Segerstéen (M) hade föredragit att stanna i kommunalförbundet Itsam, men han respekterar majoriteten och dess vilja.

Samverkan för Kinda, bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, var först emot ett utträde, därefter kovände de i frågan och nu är har de återigen vänt om.

– Från början ville vi inte träda ur Itsam. Vi och KD var emot det när det togs upp i första vändan, under 2019. Sedan har det förts diskussion och då ändrade vi oss, och sedan har det förts en ny diskussion inom våra tre partier. Inom en samverkan så får man enas.

Tror du att det kan skada er att ni vänt om i frågan flertalet gånger?

– Nej. Det här har visat positiva sidor. Äntligen har vi kompetens på området. Kindas problem tidigare var att vi inte kunde ställa krav på Itsam för vi hade inte rätt kompetens. Nu har vi fått en bild av vad som är bra, vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Conny Forsberg (S), oppositionsråd, tillägger:

– Vi i Socialdemokraterna har inte ändrat oss, vi har haft samma uppfattning hela tiden och vi har bara stärkts i den. Det finns nog ingen fråga i Kindas historia som har utretts så noggrant som den här. Alla utredningar pekar på att rätt väg att gå är att lämna. De utredningar som har gjorts, både i juridiskt perspektiv och driftsmässigt, har pekat på att det innebär en större risk för Kinda att stanna kvar än att lämna. Det är klart att man haft fjärilar i magen då och då, men vi känner stor tillförsikt i frågan.

undefined
Conny Forsberg (S), oppositionsråd i Kinda kommun.

Han fortsätter:

– Vi har haft en parlamentarisk grupp med deltagare från samtliga partier, utom KD och MP, med folk som haft IT som profession och jobbar med det dagligen ur olika perspektiv. Alla i den här gruppen, oavsett partitillhörighet, har varit av uppfattningen att det är att lämna som gäller.

Conny Forsberg (S) konstaterar att Samverkan för Kindas beslut att inte delta i beslutet hjälper processen.

– Det underlättar ju resan framåt.

Vad har den här processen, med utredningar, diskussioner och kompetensutvecklingar, kostat Kinda under de gångna åren?

– Det har vi inte en total bild på, men jag skulle gissa på runt 1-1,5 miljon i slutkostnad, svarar Conny Forsberg (S).

Christer Segerstéen (M) är dock noga med att understryka att pengarna inte är bortkastade.

– En så här tung och viktig fråga måste få kosta en del. Det här har gett oss mer kunskap och tillförsikt. När vi inte hade någon kompetens i frågan så visste vi ingenting och Itsam kunde då fatta beslut oavsett hur vi såg på saker och ting. Alla diskussioner som har varit är därför positiva, för de har gett oss en ökad kunskap om frågorna. Jag ser det inte som bortkastat.

undefined
Turerna kring Itsam-frågan har varit många. Nu har Kinda klubbat ett beslut: de ska skicka in en utträdesförfrågan ur kommunalförbundet Itsam.

Hur känns det att frågan närmar sig ett slutgiltigt beslut?

– Det känns skönt att vi mer eller mindre är i hamn, svarar Conny Forsberg (S).

– Oavsett vad man har för uppfattning så är det skönt att vi närmar oss ett slut. Den här frågan har tagit mycket tid och kraft, tillägger Christer Segerstéen (M).

Under kommunfullmäktige fastslogs beslutet om att godkänna Kindas utträdesavtal samt överenskommelsen om ett utträde ur kommunalförbundet Itsam. Kommunstyrelens ordförande, Christer Segerstéen (M), fick i uppdrag att underteckna avtalen.

Kommunstyrelsen fick även i uppdrag att begära utträde ur kommunalförbundet Itsam senast fyra veckor efter att övriga medlemskommuner fastställt utträdesavtalet under hösten 2022.

undefined
Kommunfullmäktige i Kinda sammanträdde under måndagskvällen. Då fattades ett beslut i Itsam-frågan.

Erik Andersson (V), Hans Måhagen (S), Pierre Ländell (LPO), Conny Forsberg (S) och Christian Nordin Olsson (SD) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag, som därmed fastslogs i kommunfullmäktige.

Christer Segerstéen (M), Anne Bergman Gustavsson (M), Göran Lindgren (M), Siw Nordin (M), Anders Ljung (C), Rickard Lindh (C), Joakim Klasson (C), Tore Olsson (C), Nils-Gunnar Wenhov (L) och Veronica Gullbrandsson (L) valde att inte delta i beslutet.

Mikael Österling (L), Lena Käcker Johansson (KD) och Börje Karlsson (KD) reserverade sig i stället mot ett beslut till förmån för ett eget yrkande om avslag till förslaget.

Under tisdagen når vi Lena Käcker Johansson (KD) per telefon.

– Vi tycker att det är tråkigt att man har kommit fram till det här. Vi tyckte att det var bra när man bildade Itsam och att småkommunerna kunde hjälpas åt för att få en bra IT-verksamhet. Jag tror att vi har likartade behov i de här små kommunerna och om man hjälps åt med en uppgift så borde det ju vara enklare, än att var och en ska göra saker på egen hand. Vi tror på att samarbete är bra, särskilt för småkommuner.

undefined
Lena Käcker Johansson (KD).

Hon fortsätter:

– En stor kommun kan ha stora enheter och beställa sin verksamhet och ha väldigt mycket egen kompetens, men i en liten kommun har man inte lika mycket personal till alla frågor och då kan man behöva hjälpas åt.

Samtidigt belyser Lena Käcker Johansson (KD) att den utredning som gjorts i frågan, som utträdesbeslutet krävde, har tillfört positiva saker till Kinda.

– Även om beslutet i sig är tråkigt så har själva utredningen ändå gett klarhet i många frågor vad gäller IT-verksamhet, vad vi egentligen behöver ha och att vi behöver stärka upp vår egen kompetens på IT-området i Kinda kommun.

Hur känns det att frågan börjar att närma sig ett slut efter alla år?

– Jag tror att det är bra att man ändå kommer till avslut. Jag har fullt förtroende för de personer på kommunstyrelsens förvaltning som jobbar med IT- och digitaliseringsfrågor nu. Det känns väldigt positivt att vi stärkt upp det i kommunen. Även om jag beklagar att man inte kunde fortsätta samarbetet så tror jag ändå att det kommer att bli en bra verksamhet framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!