Kommunen söker 125 semestervikarier

Att lösa sommarbemanningen inom vård och omsorg är en årlig utmaning för kommunen. Just nu söker de cirka 125, minst sagt viktiga, semestervikarier.

Tre anmälningar har utretts av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.  Men Hultsfred klarar sig utan anmärkning.

Tre anmälningar har utretts av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Men Hultsfred klarar sig utan anmärkning.

Foto: JESSICA GOW / TT

KINDA2019-02-02 17:00

– Det har under de senaste åren varit svårt att rekrytera till vården precis som det är till många andra yrkesgrupper. Vi har ju väldigt få verksamheter som vi kan välja att stänga eller inte bemanna, vilket gör att vi är beroende av att ha personal året om, förklarar Anna Hanzon, verksamhetschef på Stångågården i Horn.

Sedan innan jul har sökandet pågått. Flest semestervikarier kommer att behövas vid äldreomsorgen på Bergdala, men också på Västerliden och Stångågården. Även inom funktionsstödet som helhet och hemtjänsten är behovet stort.

– Förra året fick vi inte riktigt tag i så många vikarier som vi hade velat så då fick vikarierna hoppa in på fler arbetsplatser och testa flera olika områden. Vi breddar också vår ordinarie personal så även de känner sig trygga med att jobba inom flera av våra verksamheter, berättar Hanzon.

Minimikravet för att kunna söka sommarvikariat är att man har fyllt 18 år, och för vissa verksamheter krävs också körkort. Den sista ansökningsdagen är den 10 mars, men verksamhetschefen uppmanar alla som är intresserade att söka så snart som möjligt.

– Erfarenhet och utbildning är en merit, men inget krav. Det vi går på är personlig lämplighet. Om man till exempel har en god initiativförmåga eller är nyfiken, kan samarbeta och sätta sig in i andra människors behov och situation, säger Hanzon och avslutar:

– Är man osäker tycker jag ändå att man ska söka. Det är en god merit i det fortsatta arbetslivet. Det ger en ökad förståelse för andra människor och var livet kan ta vägen. Man får också väldigt mycket tillbaka, ett direkt kvitto på att man gör skillnad för någon annan.

Bakom vård- och omsorgsnämndens underskott på över tolv miljoner kronor gömmer sig positiva resultat. Bland annat för äldreomsorgen på Bergdala.
Bakom vård- och omsorgsnämndens underskott på över tolv miljoner kronor gömmer sig positiva resultat. Bland annat för äldreomsorgen på Bergdala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om