Kommunen vägrar att betala

Vägen höll helt enkelt inte måttet och inför husleveransen fick tomtägaren själv bygga ut en korsning och blockera en optobrunn. Det kostade 30 000 kronor - pengar som han nu vill ha i ersättning från Kinda kommun.

Foto:

Kinda2017-12-14 23:00

-Bostadsgatorna ska vara dimensionerade för avfallsfordon och för säker trafik. Vi har ingen möjlighet att betala någon ersättning för dessa kostnader.

Det är chefen för vatten och renhållning, Staffan Andersson, som levererar det svaret till husbyggaren. Han menar att gatorna i det aktuella området, vid Rimforsa Strand, uppfyller kravet på tillgänglighet, men att detta faller utanför det ansvarsområdet.

Kommunens sak

Den klagande husbyggaren har just flyttat in i sitt nya hus. Men själva byggandet gick inte som på räls.

Husleverantörens fraktare, GDL, har vid en inspektion av transportvägen kunnat konstatera att det inte kunde ske utan "åtgärder". Inför hot om 10 000 kronor per timme i stilleståndsavgift, plus 8 000 kronor per vecka, för lagerhållning av det färdiga huset, ordnade husbyggaren själv med erforderliga kontakter med Itsam och med en entreprenör.

Alltsammans kostade således 30 000 kronor. Pengar som nu andra husbyggare i grannskapet kommer att ha glädje av, men inte den som betalat.

Han anser att det är kommunens sak att se till att det befintliga vägnätet är dimensionerat för leveranser av just det som ska vara på platsen, enligt detaljplanen, nämligen hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om