Kommunen: Vi har ändrat våra rutiner

För drygt en månad sedan sladdade en skolbuss med fem skolbarn i av vägen i höjd med Valla mellan Rimforsa och Oppeby. Föräldrarna till barnen var mycket kritiska till hur det gick till efter att bussen hamnat i diket.

Kinda-Posten 8 november.

Kinda-Posten 8 november.

Foto:

Kinda2017-12-13 06:30

- Mitt barn ringde direkt till mig och sa att bussen kört i diket och jag for direkt till platsen. När jag kom fram såg jag barnen springa omkring, delvis på vägen, sa en förälder till vår tidning.

Chauffören som körde bussen sa att orsaken till avåkningen var mycket halt väglag. En ny buss skickades till platsen och barnen skjutsades till skolan där de togs om hand av skolpersonal.

Varken räddningstjänsten, ambulans eller polis larmades till platsen, vilket fick en förälder att reagera:

- Det är väldigt konstigt att man inte larmar när det är en buss med skolbarn som har sladdat ner i diket och barn som springer omkring på vägen i tät dimma.

En förälder hade drygt en vecka innan skolbussen gick av vägen satt på en GPS-sändare på sitt barn och resultatet var skrämmande. Vid de tre tillfällena som var på morgonen den 25, 26 och 27 oktober visade hastigheter på upp mot 97 kilometer i timmen på vägsträckan som har en maxhastighet på 80 kilometer i timmen.

- Det är helt oacceptabelt och de höga hastigheterna kan inte bero på tidsbrist då det är första turen som entreprenören Taxibil i Östergötland kör på morgonen, säger Jimmy Bexell, chef för kommunens teknik och drift.

Att inget larm gick ut svarar Jimmy Bexell så här på:

- Det finns inget i avtalet mellan kommunen och entreprenören som säger att man ska göra så och att köra av vägen är inget lagbrott. jag har sedan den här händelsen pratat med räddningstjänsten och vi har kommit till den slutsatsen att det är onödigt nyttjande av samhällsnytta att larma räddningstjänsten. Däremot diskuterar vi internt inom kommunen att polisanmäla alla sådana här händelser, men vi har inte kommit till beslut än, säger Jimmy Bexell.

Enligt Helene Stolt som är marknadsansvarig hos Taxibil i Östergötland så har föraren som körde den aktuella turen giltigt yrkeskompetensbevis för bussförare och giltig taxilegitimation.

- Den aktuella föraren plockades bort från den här turen, säger Jimmy Bexell.

Kinda kommun har efter händelsen uppdaterat sin rutiner.

- Skolan ska nu även kontakta berörda föräldrar inom en till tre dagar efter händelsen för att säkerställa elevens välmående. Den här rutinen har inte tidigare funnits i skrift, säger Jimmy Bexell.

Avtalet med entreprenören Taxibil i Östergötland är skrivit fram till 30 juni 2020.

- Om entreprenören missköter sig med exempelvis för höga hastigheter kan vi säga upp avtalet med omedelbar verkan, säger Jimmy Bexell.

Lars-Göran Bexell

Svart på vitt. På morgonen den 27 oktober uppmättes hastigheten till 97 kilometer i timmen.
Svart på vitt. På morgonen den 27 oktober uppmättes hastigheten till 97 kilometer i timmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om