"Kommunen vill sälja Folkets Hus"

Folkets Hus framtid är en högaktuell fråga hos kommunens ledande politiker. - Siktet är inställt på att likvidera föreningen och sälja fastigheten, säger en källa till vår tidning.

Den 27 mars har Byggnadsföreningen Folkets Hus ett minst sagt intressant årsmöte.

Den 27 mars har Byggnadsföreningen Folkets Hus ett minst sagt intressant årsmöte.

Foto:

Kinda2013-03-08 07:34


Byggnadsföreningen Folkets Hus befinner sig i ett tufft läge. Inom en tio-årsperiod behöver fastigheten renoveras för drygt 2,3 miljoner kronor.
Det är pengar som föreningen saknar.
- Inom det närmsta året måste det satsas 150 000 kronor på ventilationssystemet, vinden och taket. Just den investeringen är jag inte så orolig för. Det finns pengar att söka hos organisationen Folkets Hus och Parker. Men därefter blir det problem. För att fixa det här behöver vi stöd av kommunen, sa Folkets Hus ordförande Bonny Hermansson i december 2012.

Höga räntekostnader
Byggnadsföreningen Folkets Hus har ett 30-tal andelsägare. Sammanlagt finns det drygt 2 000 andelar, varav 1 000 tillhör Kinda kommun.
Och genom åren har Folkets Hus blivit en känslig fråga för kommunen. 1986, i samband med en utbyggnad, gick Kinda kommun i borgen för ett lån på drygt fem miljoner kronor.
I mitten av 90-talet hamnade Folkets Hus i ett besvärligt ekonomiskt läge. Då tog kommunen över de årliga räntekostnaderna på cirka 200 000 kronor. Och så har det fortsatt. Under 2012 uppgick räntekostnaderna till 208 730 kronor. Sett över alla år har Kinda kommun betalat en bit över tre miljoner kronor i bara ränta. Folkets Hus har stått för amorteringen på cirka 8 000 kronor om året.
Enligt den senaste noteringen återstår det 4,8 miljoner kronor av lånet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om