Kommunens räntebidrag till Folkets Hus ifrågasätts

Svajig ekonomi, hot om konkurs och ett avbrutet årsmöte. 2013 har varit ett turbulent år för Byggnadsföreningen Folkets Hus. Nu har revision- och rådgivningsföretaget PWC, på uppdrag av kommunstyrelsen, skrivit en rapport om Folkets Hus framtid.

Folkets Hus framtid är återigen på tapeten. Nu är rapporten från PWC klar.

Folkets Hus framtid är återigen på tapeten. Nu är rapporten från PWC klar.

Foto:

Kinda2013-12-31 05:06


PWC sätter ett par frågetecken kring hur verksamheten fungerar i dag. Kommunens årliga räntebidrag på 209 000 kronor är en grundbult i föreningens ekonomi.

Inget avtal
Men de senaste tio åren har det inte funnits något avtal eller beslut som ligger till grund för att räntebidraget ska utbetalas. Därför finns det heller inget hinder för att upphöra med räntebidraget, enligt rapporten.
Om både räntebidraget och hyran för musikskolans lokaler upphör (det finns beslut om flytt till Värgårn) innebär det en intäktsminskning med 378 000 kronor per år.
- Så snart bidragen/hyresersättningarna upphör uppkommer sannolikt en likviditetsbrist innebärande att föreningen inte kan fullgöra sina åtaganden på lång och kort sikt, står det i rapporten.

Strider mot lagen?
Ett annat ämne som PWC belyser är pubkvällarna på Folkets Hus.
- Räntebidraget innebär en risk för att andra näringsidkare i samma eller närliggande branscher kan klandra kommunen för att genom det för föreningen kostnadsbesparande räntebidraget snedvrider den lokala konkurrensen i Kisa. Det kan inte uteslutas att räntebidraget därmed kan stå i strid med kommunallagen och konkurrenslagen.
Enligt PWC finns det tre huvudspår vad gäller Folkets Hus framtid:
1) Fortsätta som tidigare.
2) Kommunen och föreningen förhandlar om en gemensam lösning där huvudtemat är att fastigheten säljs.
3) Föreningen försätts i konkurs.
Att hitta en gemensam lösning borde ligga i både kommunen och föreningens intresse, skriver PWC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om