Kommunens svar godtas inte av BeO

Barn- och elevombudet, Beo, har funnit att en elev vid en grundskola i Kinda kommun har utsatts för kränkande behandling. Kommunen har i egenskap av huvudman för skolan brustit i sina skyldigheter enligt skollagen och att de brister som redovisats måste åtgärdas. Däremot klarar sig kommunen undan skadestånd eftersom det saknas omständigheter som motiverar ett sådant.

Kinda2018-01-10 08:50

Vissa uppgifter som framkommit vid utredningen av ärendet är av sådan art att de fallit inom Diskrimineringsombudsmannens ansvarsområde. AV den anledning har ärendet behandlats av såväl BeO som DO.

Det handlar om fysiskt våld i form av knuffar och slag, samt verbalt våld i form av skrik, opassande ord och hot.

Eleven har bett skolan om hjälp, men det har inte hjälpt. Kommunen har svarat BeO att varken elev eller vårdnadshavarna anmält händelserna till skolan. "Det är skälet till att händelserna inte utretts."

Haft kännedom

När den i samband med anmälan kommit kommunen till känna kommer händelserna också att utredas. Personalen vid skolan har inte upplevt varken någon fysisk kontakt, eller någon kränkning.

Det ska också ha varit skälet till att händelserna varken anmälts till rektorn för aktuell skola eller huvudmannen, Kinda kommun.

Det framkommer dock att skolan haft kännedom att det förekommit ett språkbruk av den art som framgår av anmälan vid andra tillfällen. Det har även förekommit händelser där eleven varit inblandad i bråk med en annan elev och som varit av sådan art att parterna måst säras.

Den händelse rapporterades till rektorn och huvudmannen samma dag som den inträffade.

Bristande utredning

BeO konstaterar att alla elever har rätt att utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Skolan ska vara fri från kränkande behandling. Enligt skollagen ska skolan se till att den bedriver ett målinriktat arbete för att motverka kränkning.

BeO ifrågasätter inte elevens känsla av att ha blivit utsatt. Det är inte heller klarlagt att det verkligen skett en kränkning vid aktuellt tillfälle, men att det vid ett annat tillfälle är klarlagt. BeO konstaterar även att eleven inte vid något tillfälle kontaktats för att efterhöra dennes åsikt.

Därmed anser BeO att det är belagt att kommunen brustit i sin skyldighet att utreda upplevd kränkande behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om