Bo Cronlycke, huvudskyddsombud och ordförande för fackförbundets Visions avdelning i Kinda, har uppmärksammat kommunen på de brister han anser finns bland chefer inom vård och omsorg.
Han lämnade in en framställan till kommunen enligt 6:6a i Arbetsmiljölagen i våras. Han vill att kommunen skulle gå till botten med problemet att det förekommer långvariga sjukskrivningar och flera uppsägningar bland chefer.
Ida Björkman, vård-och omsorgschef i Kinda kommun, bekräftar att två enhetschefer har slutat de senaste månaderna.
– Det stämmer att det har varit en viss omsättning bland chefer.
Kinda kommun har nu svarat på framställan och presenterat vilka åtgärder som är gjorda och vilka som ska göras. De åtgärder som kommunen bland annat har vidtagit är att ge individuellt stöd till cheferna vid behov, ha en central rekrytering av vikarier och att tydliggöra rollfördelningen. Kommunen kommer också att vidta andra åtgärder framöver.
En annan sak som kommunen nu ändrar är att rollen arbetsledare kommer att tas bort. Det ersätts istället med enhetschefer. Kommunen skriver också i svaret att antalet enhetschefer kommer att dubblas under 2022 och att enhetscheferna kommer att få stöd av enhetsadministratörer.
En annan sak som Ida Björkman menar att kommunen ska ha för att cheferna ska stanna är en rimlig arbetsbelastning.
Har cheferna haft en rimlig arbetsbelastning?
– De två senaste åren har medarbetare och chefer jobbat i situationer som har ställt helt nya krav, som att anpassa oss efter pandemin. De har jobbat intensivt med att säkerställa att alla får vård och omsorg. Det har ställt höga krav.
Ida Björkman påpekar också att kommunen vill tydliggöra chefsrollen då de sett att medarbetare behöver det.
– Vi ska jobba för ett tryggt och nära ledarskap.
Något som Bo Cronlycke tycker är extra viktigt är att gå till botten med varför så många chefer har valt att sluta. Vision begärde därför en utredning om avslutsorsaker. I svaret på framställan skriver därför kommunen att varje medarbetare har ett avslutningssamtal med sin chef när man säger upp sig. Det finns också en enkät där man kan skriva in sina synpunkter.
Ida Björkman berättar att alla svar som har samlats in från personal som sagt upp sig kommer att sammanställas av HR-avdelningen och presenteras i slutet av sommaren.
– Nu får vi avvakta och ser vad resultatet kommer att innebära.
Bo Cronlycke har sett kommunens svar men är inte nöjd med det.
– Det var inga åtgärder där de gick tillbaka för att se varför personer har slutat. Det enda som gjort är att varje medarbetare har ett avslutningssamtal. Jag vill att man ska gå till grunden.
Vad är det du vill ha från kommunen?
– Jag vill ha en dialog där man frågar sig varför det blev så här. Varför flyr chefer och arbetsledare? Den dialogen har inte kommunen varit villig att ta, utan stängt dörren.
Bo Cronlycke har nu tagit det här vidare. I framställan skrev han att om svaret från arbetsgivaren var otillfredsställande kommer han överväga att begära att Arbetsmiljöverket ingriper i frågan. Det har nu skett. I augusti kommer Arbetsmiljöverket ner.
– De kommer hit så vi kan se hur vi ska gå vidare. Kommunen har bara kört på och inte lyssnat, säger Bo Cronlycke.
Ida Björkman ställer sig positiv till att Arbetsmiljöverket kommer ner.
– Jag har positiva erfarenheter av att ha möten med Arbetsmiljöverket.