Kondis med lång historia

Richts Konditori har en lång historia i Kisa. Det hela startade 1901 och sedan 1986 är det Göran Tell som äger och driver verksamheten.

Lotta Härnström och Lena Andersson fyller disken med dagens varor.

Lotta Härnström och Lena Andersson fyller disken med dagens varor.

Foto:

Kinda2017-10-04 11:00

Göran Tell, Jörgen Skyllkvist och Annika Stendahl jobbar för fullt i bageriet från tidig morgon.

Vid halv fem brukar vi starta upp med morgonbakningen, informerade Göran Tell. Sedan brukar vi under de flesta dagarna vara klara vid halv ett tiden. Någon gång i veckan kan det bli att man lägger sig för att vila när man kommer hem, men oftast så kör man på.

Speciellt hantverk

Tell har verkligen vuxit in i rollen som bagare, då han började som lärling åt sin pappa Sture Tell. Göran Tell har tillbringat många timmar i sitt bageri, ändå trivs han bra med yrkesvalet.

Det är ju ett speciellt hantverk man ägnar sig åt. Man skapar ju något hela tiden med sina egna händer och gensvaret får man tillbaka direkt från kunderna som köper våra bakverk, Förklarade Göran Tell.

Verksamheten startade alltså 1901 i fastigheten Rosenborg i Kisa, av Ida Josefina Richt, född Nilsson. 1933 byggde hon huset som konditoriet finns i idag. Detta för en kostnad av 32 000 kronor som hon betalade kontant.

Ökad försäljning

Ida Josefina Richt var en mycket driftig kvinna och överlät konditoriet till fröknarna Fransson som arbetade i caféet på 1940 talet. På 50 talet övertog Allan Aspegren rörelsen, och på 70 talet blev det så dags för Sture Tell att sätta sitt namn på pappret.

Under 60- och 70 talet fanns det fem bagerier här i Kisa, och trots att konkurrensen lokalt har sjunkit så är det en tuff bransch. Vi själva har dock ett bra läge och en bra kundkrets. Vi har därför lyckats öka försäljningen lite varje år. Jag tror på en marknad för lokala producenter fortsatte Tell.

Lång arbetsdag

Hos oss kan kunderna hitta ett brett sortiment. Dagligen finns det gott om vetebröd att välja mellan, och vidare finns många sorters färdiga mackor. Även tårtorna säljer bra. Smörgåstårtor säljs mot beställning. Vi tillverkar våra produkter själva här i källaren, och det mesta säljs över vår egen disk, fast en mindre mängd bakverk levereras också härifrån.

En speciell grej som vi erbjuder är så kallade fototårtor. Här har kunden möjlighet att komma in med ett fotografi som vi placerar in i en dator, sedan har vi en skrivare med ätlig färg som scannar av bilden som sedan kan placeras på en tårta, avslutade Tell.

Göran Tell planerar för en mycket lång arbetsdag då det är kanelbullens dag. Då får de baka så länge som kunderna kommer in och frågar efter företagets bullar.

Göran Tell har precis bakat bullar, som snart kommer upp till butiken. Foto: Morgan Karlsson
Göran Tell har precis bakat bullar, som snart kommer upp till butiken. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om