Kontraproduktivt agerande från Kinda

Håkan Ekerå har som arkitekt och mångårig kontrollansvarig stor erfarenhet av just exploateringar och fastighetsbyggnationer. När han nu själv står mitt i en nybyggnation är han inte imponerad av Kinda kommuns agerande. -Det är mycket viktigt att kommunen framstår som trovärdig om dess mål att öka invånarantalet, ska kunna tas på allvar.

Hela hanteringen kring utbyggnaden av villaområdena vid Rimforsa Strand är "kontraproduktiv och kortsiktig", menar arkitekt Håkan Ekerå, som själv är fastighetsägare i området. Foto: Alf Wesik

Hela hanteringen kring utbyggnaden av villaområdena vid Rimforsa Strand är "kontraproduktiv och kortsiktig", menar arkitekt Håkan Ekerå, som själv är fastighetsägare i området. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-10-17 09:00

Det är svaren från kommunchefen Rosie-Marie Ekerå, som reser vissa frågor hos Håkan Ekerå.

-Kinda kommun och Rimforsa Mark AB har tecknat exploateringsavtal. Kommunens uppgift är därför att dels företräda sig själva när det gäller att tillse att gällande avtal följs, dels företräda nya eller blivande fastighetsägare.

Han menar att det är ytterst viktigt att kommunen bevakar att detaljplanen följs. Om inte detta sker skadas förtroendet och följden kan bli att förtroendet från nya kommuninnevånare tar skada.

-Det är på detaljplanens grunder vi valt att köpa tomter i området. Vi har betalt för dessa utförande och har inget intresse av att de delar som ej är utförda ska bekostas av skattemedel.

Nackdel för kommun

Han riktar mycket allvarlig kritik mot hur vissa delar har skötts.

-Bilden ges att kommunens tjänstemän, med eller utan behörighet och befogenhet, träffat sidoöverenskommelser oklart om de är bindande med exploatören, samtliga innebärande fördelar för exploatören och nackdelar för kommunen.

Håkan Ekerå drar själv slutsatsen att detta kan ha skett med syftet att underlätta för exploatörens verksamhet och i en förlängning bidra till att byggnationen främjas, och kommunen får en befolkningstillväxt.

-Ett sådant agerande innebär dock inte bara ett otillbörligt gynnande utan är också kortsiktigt och i längden ett kontraproduktivt sätt att nå uppställda mål.

Tveksamhet

När det gäller frågorna mer konkret så menar Håkan Ekerå att utebliven grovasfaltering hindrar fastighetsägare att finplanera sina tomter ut mot blivande gata. Han menar att GC-vägen enligt detaljplanen ska utföras precis som i övriga delar samt med belysning. GC-vägen ska enligt planen byggas i samband med etapp 1, den ska öka tillgängligheten till strandområdet.

Hela planområdet ska innehålla god belysning, vilket även länsstyrelsen framhållit. Ekerå hänvisar bland annat till jämställdhet- och trygghet i hela planområdet.

-Detta har vi köpt och förutsätter få levererat, säger han.

När det gäller den etappvisa slutbesiktningen ställer sig Håkan Ekerå tveksam till hela upplägget.

-Det är för oss förvånande att man inte har kompetens att förstå att man inte kommer in på etapp 2, utan att åka igenom den skyddande allén. Nuvarande ordning innebär att man inte kommer in på området med större fordon, och om vägen blir blockerad kommer man inte förbi.

Takfärg

När det gäller skötsel så har den skötts förtjänstfullt av personal. Men bara ett fyra meter brett stråk, på båda sidor om allén ner mot Rimforsa Strand.

-Men detta gjordes även för exploateringens påbörjande. I övrigt har ingen skötsel utförts av varken kommunen eller exploatören.

Avseende toppbeläggning av gator var beskedet att det sker efterhand tomterna säljs.

-Därför känner vi här en oro. Vad händer om en tomt utmed gatan blir obebyggd?

När det gäller takfärgen så ger kommunen ett förbryllande svar eftersom detaljplanen sid 14 tillåter endast tegelröda tak eller grå falsad plåt. Svarta tak är därmed i strid med beviljade bygglov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om