Köper lokala bredbandsnät för 3,8 miljoner

Kinda kommun vill köpa de lokala bredbandsnäten i Kisa och Rimforsa för 3,8 miljoner kronor. De kan därigenom anslutas till det stora planerade bredbandsnätet i södra Östergötland, VÖKBY-projektet.

IT-chef Alberto Necovski i kommunkontorets källare där stadsnätet i Kisa binds samman. Nu vill kommunen köpa näten i Kisa och Rimforsa.

IT-chef Alberto Necovski i kommunkontorets källare där stadsnätet i Kisa binds samman. Nu vill kommunen köpa näten i Kisa och Rimforsa.

Foto:

Kinda2003-04-28 08:31

Under 1997-1998 anlade kraftbolaget Forskraft lokala så kallade stadsnät i Kisa och Rimforsa.
I Kisa är bland annat kommunkontoret och brandstationen anslutna och i Rimforsa skolan, bankhuset, Rimaster med flera.
Forskraft såldes senare till Vattenfall.
I dag tillhör nätet Song Network Svenska AB, ett dotterbolag till Vattenfall.
Kinda kommun utnyttjar cirka 40 procent av nätets kapacitet och har ett hyresavtal fram till 2008.
Kommunen betalar cirka 0,6 miljoner om året totalt för näten i både Kisa och Rimforsa. Det skulle innebära att årshyran utan indexuppräkning blir cirka 3,6 miljoner för de återstående sex åren.
Men nu vill kommunen själv äga nätet och har kommit överens med Song Network om att få köpa nätet för 3,8 miljoner kronor, det vill säga ungefär samma som den kvarvarande hyran. IT-chef Alberto Necovski förklarar varför.
- Vi vill bygga ihop "skeletten". Då kommer vi ut i områden som vi inte kommit ut i annars. Annars ligger näten som enskilda öar.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har redan ställt sig bakom ett köp men ett slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige, troligen i maj.
Kinda kommun är just nu inblandat i en stor bredbandsutbyggnad, det så kallade VÖKBY-projektet, som kommer att binda ihop Vadstena, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre kommuner. Nätet ska vara helt utbyggt 2005.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om