Värdet på den skadade skogen uppgår till drygt en miljard kronor, visar en inventering som Skogstyrelsen och skogsbruket har gjort över granbarkborrens framfart i skogen i de södra delarna av Sverige efter sommarens långvariga torka. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
– Skogsägarna i de berörda områdena behöver nu vara på tårna. Det gäller att ha koll på var angreppen finns och sedan kontakta sina ombud för att kunna avverka och få ut de angripna träden så fort som möjligt och därmed begränsa spridningen, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare för Region Syd på Skogsstyrelsen.
Den varma och torra sommaren gynnade utbredningen av granbarkborren. Torkan gjorde granen mer mottaglig och granbarkborren trivs i värmen. Redan i augusti i år gjordes bedömningen att angreppen var de mest omfattande sedan åren efter stormen Gudrun 2005. För att få en bättre uppfattning om hur stora skadorna är har både Skogstyrelsen och Södra Skogsägarna gjort inventeringar på nästan 500 referensfastigheter i regionen från Östergötland och Västra Götaland i norr till Skåne i söder. Inventeringen gjordes under första halvan av november och en samlad bedömning av resultaten indikerar att omkring 2,5 miljoner kubikmeter är angripet, sannolikt mer. Angreppet efter stormen Gudrun 2005 låg på 1,5 miljoner kubikmeter under första året. Störst koncentration av angrepp finns i östra delarna, främst Kalmar och Blekinge men även på småländska höglandet i Jönköpings län, i Kronoberg och delar av Skaraborg.
– Den här omfattningen har vi inte sett tidigare och läget är alvarligt. Men vi har en plan och en samordning tillsammans med skogsbruket för att möta det här, säger Mats Carlén.
I Östergötland uppskattas att 267 000 kubikmeter är angripet av granbarkborren. Exakt uppgift för Kinda och Ydre kommuner finns inte att tillgå.
– Nej, det beror på att vi har ett antal referensfastigheter och då kan det bli för få fastigheter kontrollerade i en kommun, men att borren är utbredd även i Kinda och Ydres skogar råder ingen tvekan om, säger Mats Carlén.
Med dagens virkespriser motsvarar värdet på den angripna skogen drygt en miljard kronor.