Kött är ämnet på Kindamats fjärde temakväll

Onsdag nästa vecka är det så dags för KindaMat att arrangera den fjärde temakvällen i deras serie av fem tillfällen. De har under alla kvällar hitills fyllt Kuben-lokalen på Värgårdsskolan i kisa och bjudit på bra föreläsare och en smakrik mattallrik under pausen.

En av gårdens nötdjur av rasen Highland Cattle. Foto: Morgan Karlsson

En av gårdens nötdjur av rasen Highland Cattle. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-03-11 13:10

Temat som väntar besökarna på onsdag är "KÖTT". Ett stort ämne som många har åsikter om. Under kvällen kommer också Henrik Ekman,vetenskapsjournalist samt Peter Borring, Regionordförande LRF att föreläsa. Inför denna kväll så har tidningen gjort ett besök hos en av de köttproducenter som sponsrar temakvällen med råvaror i form av nöt och killing. Ett kött som tillagas av den prisbelönta Östgöta kocken Andreas Jonsson, Storgårdsskolan.

Grönede Meat Hunt & Country Life driver sedan tio år köttproduktion på gården med Highland Cattle, Aberdeen samt Angus. För fyra år sedan startade man även med inriktning av getter. Dessa nöt raser samt getterna är suveräna på att hålla markerna öppna och fria från buskar och sly, vilket också resulterar i många fina örtbeten.

- Detta är något vi anser vara viktigt i vår bygd, menar Lili-Ann Hultman, en av ägarna till gården. Våra djur betar på örtrika ängar och föds upp helt utan kraftfoder, vilket ger ett välsmakande och saftigt kött med nyttigare fetter. Detta bör vara det bästa miljötänket i och med att djuren går och betar av det som naturen erbjuder och i gengäld så återför de den näring i form av gödsel som markerna behöver för att åter sprida nytt liv för kommande växter.

De öppna och fina marker vi har här i Kinda är ju i ett längre perspektiv väldigt populärt för turismen att komma och njuta av. Utan bönderna och deras djur så hade det mesta varit skog. I ett drömscenario hade jag gärna sett att det funnits mer lokala mejerier samt slakterier. Ser man miljömässigt på det så har vi idag enorma transporter av både djur, mjölk samt de färdiga matråvarorna tillbaka till butikerna, avslutar Hultman

Gården som även innefattar en gårdsbutik dit man är välkommen efter överenskommelse, ägs även av bröderna Mikael Karlsson samt Lars Carlsson. De bildar tillsammans ett litet familjeföretag som driver småskalig uppfödning av Highland Cattle, aberdeen, Angus och get på föräldragården Grönede utanför Kisa.

Vid en kontakt med Barbro Bragée, ordförande för KindaMat berättar hon om vikten av det gamla odlingssamhället vi hade för några generationer sedan och att äta av det som odlas under årets skiftningar. Det är också viktigt att man har en balanserad tallrik där köttet ger karaktär till rätten och ej blir huvudmålet. Vidare tas problemet med distributionen av de lokalt odlade produkterna upp, då många kunder vill ha möjlighet att handla råvarorna i sin butik.

- Vi har en vackert bevarad och brukad natur här i Kinda och bondelivet är en mycket tuff livsstil som ändå många gillar som tur är. Tufft fast med en stor frihet, avslutar Barbro.

Under torsdagskvällen hade KindaMat sitt årsmöte, där även inköparna i kommunen visat intresse av att bekanta sig med föreningen och dess produkter. Vidare har föreningen mycket på gång. Bland annat skall de vara med på en mässa i Norrköping med namnet "makalöst gott" inom en snar framtid

Lili-Ann omgiven av gårdens getter. Foto: Morgan Karlsson
Lili-Ann omgiven av gårdens getter. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!