Kraftigt socialt minus • 16 jobb är hotade

Det är långt ifrån muntert på fikarasterna på socialkontoret i Kinda kommun. Om inte kommunen skjuter till fler miljoner så bedöms arbetsbelastningen öka så markant att det genererar ökade sjukkostnader.
Trots så hård arbetsbelastning att det är osunt, tvingas kommunen att i det fall inga nya pengar pyttsas in, varsla tio personer inom äldreomsorgen. Och i allra värsta fall 16.

Äldreomsorgen i Kinda kommun går minus. Efter augusti månads utgång ligger underskottet på 7,1 miljoner kronor. Nu måste mer pengar skjutas till. Alternativet är att varsla tio personer, och i värsta fall 16. Foto: Jessica Gow/TT

Äldreomsorgen i Kinda kommun går minus. Efter augusti månads utgång ligger underskottet på 7,1 miljoner kronor. Nu måste mer pengar skjutas till. Alternativet är att varsla tio personer, och i värsta fall 16. Foto: Jessica Gow/TT

Foto:

Kinda2016-10-01 08:00

Det har egentligen inte sett något vidare bra ut för socialförvaltningens ekonomi någon gång i år. Och nu är det värre än någonsin. Om vi ser till de senaste siffrorna, som omfattar utfallet till och med augusti månad, så ligger då underskottet på 7,1 miljoner kronor.

Övertid och vikarier

Nu räknar ansvariga med att situationen ska bli bättre under hösten och vintern och året sluta på minus 6,7 miljoner kronor.

Socialnämnden har redan tidigare förklarat att situationen vid individ- och familjeomsorgen är sådan att de pengar som finns avsatta till den verksamheten inte kommer att räcka alls. Det föreligger en underbudgetering på 2,2 miljoner kronor.

Vidare är det 1,9 miljoner kronor minus på kontot för personaltäthet samt nyttjandegrad inom äldreomsorgen, i förhållande till fastslagen budget. För att helt enkelt klara sina åtagande har förvaltningen tvingats betala 2,2 miljoner kronor extra för övertid och vikarieersättning, varav 1,3 miljoner inom äldreomsorgen.

Totalt 16 varsel

Socialnämnden menar att det inte går att återhämta den minuspost som föreligger inom individ och familjeomsorgen. När det gäller äldreomsorgen finns bara två alternativ.

Antingen skjuta till mer pengar, eller också varsla personal.

– Vid uteblivet tillskott av budgetmedel kommer konsekvenserna på kort sikt att innebära varsel inom förvaltningen. Detta kan innebära en större arbetsbelastning på sikt vilket kan generera ökade sjukkostnader, förklarar förvaltningschef Joachim Samuelsson.

Snittlönen för en anställd inom äldreomsorgen uppgår till 24 100 kronor vilket innebär 407 000 kronor inklusive sociala avgifter och semesterersättning. Enkel matematik visar att det kostar tio personers lön att rätta till prognostiserat resultat med fyra miljoner konor. För att komma till rätta med resterande prognostiserade underskott inom individ- och familjeomsorgen, kostar det 2,7 miljoner kronor eller ytterligare sex varsel.

I det värsta scenariot innebär detta varsel av 16 personer.

Och detta i en situation när anställda inte mår bra eftersom arbetsbelastningen är för hög.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om