Kritik mot kommunal upphandling

"Gällande lagstiftning måste följas och de kommunala målen måste uppfyllas. När det gäller denna fråga, ser jag dock inga konstigheter. Det gjordes ett avrop inom befintligt ramavtal."Så kommenterar Upphandlingsstrateg Elsa Martinsson på Kinda kommun frågetecknen kring hur upphandlingen av projekteringen av nya Räddningsstationen skett.Det är debattören Arne Grip i Kisa som i ett brev till Kinda kommun kraftfullt protesterar mot upphandlingen.

Foto: Arkivfoto: Alf Wesik

Kinda2018-02-13 06:20

Han hänvisar i brevet bland annat till att GD Maria Ågren på Transportstyrelsen som fällts och betalat ett strafföreläggande för brister inom en IT-upphandling, liksom tidigare Rikspolischefen Dan Eliasson tilldelats andra uppgifter sedan det uppdagats att det skett avsteg från lagen. Direktupphandling Arne Grip menar att det i fallet Räddningsstationen i Kisa, skett brott mot LOU, lagen om offentlig upphandling. Han begär att det ska ske en rättslig utredning i ärendet och att Kinda kommun måste utreda rättsläget innan det fattas beslut om starttillstånd.

-Det är inte tillåtet att göra avsteg från lagen, menar Arne Grip. Ett färskt exempel på otillåten direktupphandling som granskats av Konkurrensverket, rör ett ärende i Knivsta kommun. Det resulterade i en straffavgift på 210 000 kronor och utslaget är prejudicerande.

Det Arne Grip protesterar emot är upphandlingen av projekteringen av nya Räddningsstationen, nya brandstationen vid nedfarten mot Tolvmannadalen i Kisa. Han menar att det skett en direktupphandling av tjänster för planarbete, organisation och arkitekttjänst. -Bara arkitektjobbet var på 2,4 miljoner kronor.

  Ny funktion

  Revisor Jörgen Nordh kommenterar att de kommunala revisorerna ännu inte hunnit titta på det aktuella fallet, men att det ska ske vid nästa sammanträde.

- Just upphandlingarna har under en längre tid skötts väldigt dåligt i Kinda kommun, det har saknats rutiner för styrning. Nu måste jag ändå säga att det blivit betydligt bättre på senare tid, och nu finns det ju till och med en särskilt avsedd funktion inom organisationen för det hela.

Den organisationen leds av just Elsa Martinsson. Hon upplyser om att Kinda kommun fram till och med årsskiftet 2017-2018, har inhandlat de här tjänsterna av organisationen Upphandlingscenter. Men att uppgifterna sedan någon månad ska ske inom det egna kommunhuset.

- Vi har i Kinda kanske haft uppfattningen att arbetet skötts med en väl stor Linköpings- och Norrköpingsinriktning. Nu kommer vi att få en bättre kontroll över våra egna upphandlingar. -Särskilt nu sedan vi har inrättat en funktion för det, liksom riktlinjer vi ska jobba efter, systemstöd med mera, med mera. Och det finns även hjälp att tillgå via SKL, Sveriges kommuner och landsting, berättar Martinsson.

Förnyad upphandling

När det gäller Räddningsstationen säger Elsa Martinsson att det är bra att det hela belyses, men att hon inte ser några fel i kommunens förfarande.

- Det handlar om en entreprenadupphandling, vilket komplicerar det hela ytterligare, inte en upphandling av varor och tjänster. När det gäller upphandlingar så finns det Ramavtal som hanterats av Upphandlingscenter. Med olika ramavtal och beloppsgränser för varje branschområde. Hon berättar att när det gäller exempelvis arkitekttjänster av den här typen så ska det inte ske någon direktupphandling. Där finns det istället ett Ramavtal tecknat, med ett antal arkitektfirmor, och via anbudsupphandling så har de vunnit en prioriteringsordning för en viss kontraktstid. -När det gäller arkitektjobb för upp till 25 prisbasbelopp, så går frågan först till den arkitektfirma som har rangordning ett på priolistan, om detta företag säger nej, går frågan till nummer två och vid behov upp till nummer fem.

  - Om beloppet överstiger 25 prisbasbelopp ska det ske en förnyad anbudsupphandling, men bara bland de fem företag som Upphandlingscenter har avtal med.

  Ny utvärdering

  I fallet Räddningsstationen har således en ny upphandling skett, varvid ett Norrköpingsföretag vann efter såväl utvärdering som rangordningsförtur enligt priolistan.

  - Även om vi i Kinda övertar hela det här ansvaret från och med 2018, så ligger dock gällande avtal med olika företag inom Ramavtalen kvar, till dess att gällande Ramavtal löper ut. Basbeloppet ligger för närvarande på 44 500 kronor och det innebär att upphandlingar på upp till drygt 1,1 miljoner – alltså 25 prisbasbelopp – kan ske utan ny upphandling. I fallet Kinda Räddningsstation överstegs beloppet och en förnyad utvärdering hos de företag Upphandlingscenter har Ramavtal med, skedde därför. Det är olika Ramavtal för olika branschområden, inom vissa områden är det således 25 prisbasbelopp, inom andra såsom inköp av möbler, är det andra lägre nivåer, nämligen 300 000 kronor.

  - Inom kommunen här internt har vi delegationsregler för inköp. Enligt lagen måste inköp för 587 000 kronor eller mer, annonseras ut. Men vi har tagit beslut om att vi annonserar redan vid gränsen 200 000 kronor.

  - I andra fall, med lägre inköpsbelopp, annonserar vi inte utan tar hjälp av nätet för att jämföra priser, eller tar in offerter. Vår uppgift är att göra det så fördelaktigt som möjligt för kommunen, avslutar Elsa Martinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om