Kritik mot kvarliggande gravstenar

Borttagna gravstenar Àr ett ökande problem pÄ kyrkogÄrdarna. Helst ska de köras bort och krossas men det Àr svÄrt att hinna med menar kyrkogÄrdsförestÄndare Alve Gustafsson. Det köper dock inte kritiske Arne Andersson som vill se striktare etiska regler.

Ett 20-tal gravstenar ligger dumpade bakom en bod vid VĂ€stra Eneby kyrka. Inte bra tycker Arne Andersson.

Ett 20-tal gravstenar ligger dumpade bakom en bod vid VĂ€stra Eneby kyrka. Inte bra tycker Arne Andersson.

Foto:

Kinda2004-07-16 06:27

Arne Andersson Àr rejÀlt kritisk mot hur kyrkogÄrdarna tar hand om sina borttagna gravstenar. Han tar oss med pÄ en promenad vid VÀstra Eneby kyrka. Bakom den gamla likboden ligger ett 20-tal gravstenar lite huller om buller.
- De ligger ju sÄ man kan se inskriften, sÀger Andersson, och det vÀxer ogrÀs emellan. De har legat hÀr i Ätskilliga Är. De kunde Ätminstone lÀgga dem sÄ inte inskriften syns.
Men helst borde de inte ligga dÀr alls, tycker Andersson.
- Det borde ju finnas nÄgra etiska regler om att de ska destrueras.

Ökande problem
Alve Gustafsson Àr kyrkogÄrdsförestÄndare i Kisa, VÀstra Eneby och Tidersrum och han suckar lite nÀr frÄgan kommer pÄ tal.
- Vi vet om problemet och har slitit med det lÀnge. Det Àr ett dilemma och ett accelerande problem.
NĂ„gon landsomfattande lag eller regel finns inte, enligt Gustafsson.
- UtgÄngspunkten Àr ju att gravstenen Àr gravrÀttsinnehavarens egendom. NÀr gravrÀtten upphör sÄ ÄtergÄr marken till kyrkogÄrdsförvaltningen men problemet Àr gravstenen. Det Àr ju knappast nÄgon anhörig som vill ta med den hem.

Till krossning
FrÄgan Àr dÄ vad kyrkogÄrdsförvaltningen ska göra med stenen. Först mÄste man titta pÄ om den har nÄgot speciellt kulturhistoriskt vÀrde; antingen stenen i sig eller den person det gÀller. Bara det Àr en knepig frÄga, menar Gustafsson.
Sen gÀller det att destruera stenen. Det görs genom krossning vid nÄgot lokalt krossverk i Kisatrakten.
- Men vi kan ju inte bara bestÀlla en lastbil, sÀger Alve Gustafsson. NÄgon av oss frÄn personalen mÄste följa med och se till att stenen verkligen krossas och inte blir liggande nÄgonstans. SÄ det Àr en frÄga om tid och prioritet.

SvÄrt hitta anhöriga
Problemet kommer att accelerera, tror Gustafsson, i takt med att gravrÀtterna frÄn 50- och 60-talen upphör. De gravrÀtterna Àr pÄ 50 Är medan de senaste gravrÀtterna bara Àr pÄ 25 Är. Vad som skett under de senaste 50 Ären Àr att familjerna splittrats allt mer och att det dÀrför ofta Àr svÄrt att hitta anhöriga till gravarna.
Ett alternativ till att krossa gravstenarna Àr annars att ÄteranvÀnda dem, menar Alve Gustafsson.
- Personligen tycker jag att det borde finnas ett större intresse för ÄteranvÀndning. Det kan göras genom att slipa bort den gamla texten eller att anvÀnda den andra sidan pÄ stenen.

"NĂ€r det blir tid"
BetrÀffande stenarna vid VÀstra Eneby sÄ lovar Gustafsson att de kommer att tas om hand, men han vill inte lova riktigt nÀr.
- NÀr det blir tid kommer vi att stÀda upp. Vi Àr vÀl medvetna om problemet.
Det Àr ett svar som Arne Andersson inte riktigt köper.
- SÄ tidsbelastat kan det vÀl inte vara. Det borde finnas nÄgon tumregel och tidsplan för hur lÀnge stenarna ska fÄ ligga.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om