Kritik mot lekplatsen vid Åsundabadet: "Den är ju fullständigt fel"

Han är i grunden mycket positiv till såväl Rimforsas möjligheter att utvecklas och expandera, som Kinda kommun. Mats Eklund menar ändå att kommunen måste ta tillvara på sin chans på mest effektiva sätt. -Det sker inte idag. Jag ser klara problem i rollfördelningen och ansvarsfördelningen mellan politikerna och tjänstemännen.

Mats Eklund menar att den lekplats vid Åsundabadet i Rimforsa som nu byggs i och för sig blir fin, men att den är helt fel placerad. Foto: Alf Wesik

Mats Eklund menar att den lekplats vid Åsundabadet i Rimforsa som nu byggs i och för sig blir fin, men att den är helt fel placerad. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-05-11 15:00

"Rimforsa har en unik möjligt, men den måste tas tillvara"

Mats Eklund kan inte hålla sig från att ha åsikter om saker och ting. Han fårövervägande positiva reaktioner från sin omgivning, men sticker inte under stol med att andra inte är lika glada.

-Jag ser ett grundproblem i driften av kommunen och det är att planeringen inte verkar fungera. Jag har mängder av exempel där planer ändras, beslut överklagas, och olika projekt bara genomförs till viss del, och dessutom med tveksamt resultat.

Fel placerad

Han håller ändå med om att den senaste tiden har det tagits många beslut om satsningar inom kommunen, som riktar sig främst mot Rimforsa.

-Det är verkligen bra och jag vet att det uppskattas från boende här på orten, men jag kan ändå inte komma ifrån att det verkar vara en stor skillnad mellan vad som sker i Kisa och vad som blir verklighet i Rimforsa.

Han tar upp lekplatsen vid Åsundabadet som ett talande exempel. Vi för samtalet vid parkeringen vid nedfarten till den stora och sluttande gräsplanen ned mot Åsunden och badet, men det tidningen tycker ser ut att vara en trevlig utveckling av området, motsätter sig Mats Eklund.

Han slår ut med armarna och pekar ner mot området som för dagen badar i ett disigt solsken men som i tanken är en glassigt solig, het sommardag där badande barn och vuxna trängs på stranden.

-De bygger en lekplats. Den blir jättefin och de gör ett bra jobb men den är ju fullständigt fel placerad. Jag anser att just det här området som vi tittar på har en mycket viktig del i utvecklingen av Rimforsa och möjligheter till expansion.

Viktig markanvändning

Mats Eklund berättar bakgrunden. Att Kinda har en minskande befolkning, om vi bortser just det senaste årets uppgång, som har pågått ända sedan början av 1990-talet. Detta för helt naturligt med sig att skatteintäkterna inte ökar i samma takt som utgifterna.

-Som tur är ligger Kinda inom räckhåll för en attraktiv och växande storstadsregion som möjliggör en positiv befolkningsutveckling om man vill och kan agera rätt. Det är alltså ett potentiellt allvarligt problem som går att lösa.

Kinda kommun i allmänhet och Rimforsa i synnerhet har ett fantastiskt sjösystem. Här ska människor vilja bo, besöka och flytta in.

-I det resonemanget är markanvändningen vid Åsunden en nyckel för att driva på utvecklingen. Och en attraktiv strandpromenad kan vara just det mervärde som avgör var människor vill bo.

Glömda föräldrar

När det gäller den lekplatsen som nu färdigställs så pekar Mats Eklund på vad han tycker vara en rad brister i hanteringen. Han menar främst att platsen är mycket illa vald.

-Det är kanske det mest okänsligt placerade projekt jag sett. Jag menar att orsaken är en rollförvirring i Kinda kommun. Föräldrar hade med all rätt klagat på att det inte finns någon bra lekpark och då såg den nya kommunledningen en chans att visa handlingskraft och bli populär.

En halv miljon avsattes snabbt, en planarkitekt inom kommunen fick i uppdrag att ta fram förslag på placering och utförande. Föräldrar kontaktades och gavs möjlighet att ha synpunkter.

Så långt var allt bra, menar Eklund. Men sedan gick allt fel. Synpunkterna från föräldrarna glömdes bort och han menar att det omöjligt kan ha varit arkitektens mening att lekplatsen skulle byggas mitt i sluttningen.

-Den byggs nu på en plats som redan är en alldeles fantastisk naturlig lekplats för vilket barn som helst, en stor gräsplan med en enastående utsikt över sjön.

Mats Eklund pekar på ett uppenbart problem. Han tycker sig se ett mönster där politiker lägger sig i detaljstyrningen i en fråga, alldeles för mycket.

-Om professionella tjänstemän ser att ett ärende håller på att gå fel så måste de agera. De måste sätta stopp. Vi Kindabor betalar 21 kronor per hundralapp vi tjänar till det gemensamma.

-Då har vi rätt att kräva att tjänstemännen får utöva sin professionalitet oavsett om det gäller sjukvård, skola och eller placeringar av lekplatser, säger Mats Eklund.

Översiktlig plan

Närmast önskar Mats Eklund att de satsningar som är på gång i Rimforsa, exempelvis på skolan, idrottsplatsen, idrottshallen och nya bostadsområden inkorporeras i en fördjupad översiktsplan för orten. Där samhällets utveckling speglas såväl kortsiktigt som på längre sikt.

-I det arbetet kanske det vore smart att börja med en utformning av Åsundabadet, och dessutom verkligen omprövar placeringen av den här lekparken. Kanske passar den bättre vid den nya skolan istället.

Mats Eklund själv känner igen en del av resonemanget från sitt eget arbete, han är professor i industri- och miljöteknik, liksom styrelseledamot i CKS, Centrum för Kommunstrategiska Studier vid Linköpings Universitet, som är en nationell organisation.

Alf Wesik

Mats Eklund menar att den lekplats vid Åsundabadet i Rimforsa som nu byggs i och för sig blir fin, men att den är helt fel placerad. Foto: Alf Wesik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om